Auto zanimljivosti

Zašto je zaustavni put sa zimskim gumama mnogo kraći?

Zašto je zaustavni put sa zimskim gumama mnogo kraći?
Foto: Ilustracija | Zašto je zaustavni put sa zimskim gumama mnogo kraći?

Opšte je poznata činjenica da su u uslovima niskih temperatura, a naročito poledice ili snijega na putu, zimski pneumatici daleko bolji i bezbjedniji nego ljetnji. No, da li znate i zašto je to tako?

U zimsko vrijeme uslovi na putu mogu biti nepredvidljivi. Zimski pneumatici sa dobrim performansama pri kočenju i boljim prianjanjem na podlogu obezbjeđuju veću sigurnost vozila u svim vremenskim uslovima. Goodyearovi stručnjaci govore o značaju kvalitetnih zimskih pneumatika i otkrivaju tajne funkcionisanja zimskih pneumatika.

U poređenju sa ljetnjim pneumaticima, zimski su izrađeni od mekše smješe, pa ostaju elastični i na niskim temperaturama, a na putevima se mnogo bolje ponašaju od letnjih pneumatika kad je temperatura ispod 7°C. Zimski pneumatici takođe imaju drugačiji profil od ljetnjih.

"Tajna" zimskih guma su urezane lamele u pojedinim blokovima dezena koji tokom vožnje oblikuju neku vrstu rubova za prianjanje i tako se bukvalno urezuju u snježnu podlogu. Prianjanje na podlogu je znatno bolje, naročito pri kočenju, što znatno povećava sigurnost u saobraćaju.

Pošto su putevi zimi često mokri, zimski pneumatici svojim širokim kanalima efikasnije odvode vodu ispod pneumatika i time sprečavaju plivanje ili akvaplaning. Za vožnju u zimskim uslovima je važna i dubina profila. Novi pneumatici imaju od osam do deset milimetara dubok profil. Kad se dubina profila pneumatika na vozilu smanji na samo četiri milimetra, zaustavni put na snegu se produžava za približno 10 procenata. Tada je preporučljivo da se pneumatik zamijeni.

U zimskim uslovima mogu odgovarajući zimski pneumatici, u poređenju sa ljetnjim pneumaticima, da skrate zaustavni put čak za polovinu. Sa dobrim zimskim gumama, vaše vozilo može, pri vožnji u snijegu brzinom 50 km/h, da se zaustavi već poslije 26,4 metra, dok bi sa standardnim ljetnjim pneumaticima u istim uslovima bilo potrebno čak 77,9 metara.

(Goodyear)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije