Auto zanimljivosti

Zašto zamjena ulja kod Veyrona košta kao nova Octavia?

Zašto zamjena ulja kod Veyrona košta kao nova Octavia?
Foto: Screenshot | Zašto zamjena ulja kod Veyrona košta kao nova Octavia?

Svi znamo da su troškovi vlasništva hipersportskog automobila kao što je Bugatti Veyron van svake pameti, ali svejedno postoje vlasnici koji se s tim ne mogu pomiriti i pokušavaju da uštede na sve načine.

Kada se zbroje izdaci redovnog servisa, guma i svih pratećih izdataka trošak Veyrona je po kilometru vrlo blizu onog relijaškog bolida, pa stoga ne čudi što brojni vlasnici ponekad svoj Bugatti do odredišta, a to je najčešće zatvorena staza, dovode u kamionu. Neki pokušaju u kućnoj radinosti odraditi dio posla servisa.

Promjena ulja je nominalno vjerovatno prva stvar koju bi svako pokušao da odradi kod kuće.

Posebno kada ovlašteni servisi taj banalni zahvat naplate nevjerovatnih 21.000 dolara.

A problem za tako visoku cijenu nije samo skupocjena tečnost nego je za zamjenu ulja potrebno nevjerovatnih 27 radnih sati. Da, kako bi se došlo do srca automobila potrebno je rastaviti pola automobila.

I kada se konačno ukloni sve, ispred vas je tačno 16 izlivnih mjesta. I svih 16 treba odvrnuti kako bi se ispustilo nešto više od 17 litara ulja. Međutim, još komplikovanije je doliti ulje jer za to treba ukloniti cijeli pokrov automobila, odnosno zadnji branik, pokrov motora i aktivni spojler.

Dečki u Royal Exotic Cars raspolažu odličnom opremom pa su odlučili svom gazdi odraditi upravo takav servis. I neugodno su se iznenadili poslom koji je potrajao, a i zahtijevao puno pažnje i iskustva.

Kako to izgleda u praksi, pogledajte u nastavku.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije