Auto zanimljivosti

Zlokobna cesta od 666 kilometara

Zlokobna cesta od 666 kilometara
Foto: N.N. | Zlokobna cesta od 666 kilometara

Uz poštovanje saobraćajnih propisa, redovni servis vozila i pridržavanje pravila o nepijenju, vožnja je na većini cesta zapadnih zemalja poprilično siguran način kretanja. Ali, nisu sve ceste savršene, a neke su zapravo i pravi horor za vozače. Jedna od njih je i magistrala "James Dalton" na Aljasci, popularno nazvana i "Haul Road".

Jedna je od dvije ceste u Sjevernoj Americi koja prelazi Arktički krug, a izgrađena je kako bi crno zlato brže dolazilo do cilja. Ali nafta više nije glavni razlog putovanja cestom dugom 666 kilometara, nego adrenalin, prirodne ljepote i netaknuti krajolici.

Na toj magistrali ljeta donose 24 sata dnevnog svjetla, a zima 24 sata mraka. Polarna svjetlost se može vidjeti od septembra do sredine aprila, najniže zabilježene temperature bile su -62°C.

Tokom ljeta poplave nisu rijetkost, baš kao ni požari. Opasnost predstavljaju i vukovi, a na mjestima gdje se najčešće pojavljuju postavljeni su znakovi upozorenja.

Rojevi komaraca koji se pojavljuju u proljeće, ljeto i u jesen zamjenjuju muhe. Oni koji putuju s ljubimcem tamo ga nikako ne bi smjeli šetati jer takvi "izleti" iz automobila mogu biti pogubni.

Duž saobraćajnice nema gradova s apotekama ili bolnicama, nema banke - a na cijelom potezu je jedan bankomat. Ne postoje prodavnice, a gorivo, grickalice, voda i kafa su dostupni na tek nekoliko lokacija; baš kao i internet. Na potezu od 386 kilometara nema benzina niti mjesta na kojem možete nešto pojesti ili popiti. Kao dobra pomoćna oprema na ovoj magistrali dolazi prva pomoć i satelitski telefon, jer se na cijeloj cesti nalaze samo tri grada, od kojih je jedan na samom kraju, a većina ceste nije pokrivena signalom za mobilni telefon. U slučaju kvara na automobilu ili potrebe za doktorom na nekim dijelovima se čeka satima, pa čak i danima.

Šetnja ili vožnja biciklom na svoju ruku je strogo zabranjena od Deadhorsea, gdje čuvari danonoćno kontrolišu saobraćaj kako se neki od neposlušnih posjetilaca ne bi zaputio na magistralu bez dopuštenja.

Ali bez obzira na opasnosti, brojni putnici iz cijelog svijeta žele da dožive ljepotu netaknute prirode, uživaju u vidikovcima koji se ne zaboravljaju, kao i posmatranju ptica. Tamo dolaze i zaljubljenici u kampovanje, planinarenje ili kupanje u hladnom okeanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije