Banja Luka

Djed Mraz krao osmijehe i dijelio poklone

''Djeda Mraze, Djeda Mraze ne skreći sa staze'', bila je uvertira u uzbudljivu jednosatnu vožnju gradskim prevozom na liniji Nova autobuska stanica - Obilićevo.

''Autoprevozova'' desetka ovu ocjenu je dobila od strane građana koji su se juče, počevši od 10.30, vozili u gradskom autobusu.

Najpoznatiji stanovnik daleke Laponije je, kako sam kaže, skrenuo sa staze jer su mu saonice i irvasi ostali na Jahorini, pa s njima nije mogao doći ranije zbog snijega koji je ovaj put pred Novu godinu odlučio da ne prekrije krajišku ljepoticu. Na svu sreću, dodaje ovaj Laponac, u pomoć su mi pritekli radnici "Autoprevoza", koji su ga dovezli na odredište.

Prije nego što je vožnja počela, Djed Mraz je pokušao da se dogovori s vozačem da on vozi, ali do tog dogovora nije došlo jer vozač autobusa nije znao kako bi se Djed Mraz ponašao za volanom.

Banjalučani su simbol Laponije, koji je prazničnim pjesmicama "kupio" mališane, te šalama i doskočicama "ukrao" simpatije starijih građana, a naročito baka, dočekali osmjesima, ne krijući oduševljenje.

''Iznenadila me posjeta Djeda Mraza u gradskom prevozu. Ideja je odlična'', podijelila je svoje utiske tridesetosmogodišnja Sanja Kukić.

Starom Laponcu su se ipak najviše obradovali najmlađi stanovnici grada na Vrbasu.

Na jednoj stanici izašao je van autobusa da se malo rashladi, te je i tu iskoristio prliku da pozdravi djecu i one malo starije građane.

Đurađ Milaković je putem radio-talasa čuo za ovo druženje sa Djeda Mrazom, pa je odlučio da priušti svojim unucima koji su došli iz Srbije ovu neobičnu vožnju.

"Radujem se Deda Mrazu. Dosad sam ga sretao na drugim mestima, ali ne i u gradskom prevozu, pa sam se malo iznenadio što nije dojahao s irvasima", rekao je osmogodišnji Stefan Milaković.

Njegova sestra dijeli isto mišljenje.

"Divno je to što je došao i sada mi je mnogo lepo ovde. Očekivala sam ovo jer sam u autu, slušajući radio, čula da on dolazi i veoma sam se obradovala", rekla je Anja Milaković, osmogodišnjakinja, koja je poželjela da od Djeda Mraza na dar dobije kućnog ljubimca, što joj je on obećao da će učiniti.

Djed Mraz je bio raspoložen i za viceve, pa je neizostavni crni humor, karakterističan za naše podneblje, dodatno "obojio" atmosferu u autobusu.

Repertoar novogodišnjih pjesmica činile su "Ne oklevaj, ne dremaj, već poklone spremaj...", kao i najpopularniji novogodišnji stihovi "Stiže Nova godina, a odlazi stara…"

"Znaš da sam bio na poslu", bilo je pitanje koje je starom Laponcu uputio mali Lilidon, troipogodišnji dječak, koji je "uzeo pauzu" kako bi se sreo sa svojim omiljenim likom, što je izazvalo gromoglasan smijeh starijih sugrađana.

Građani su imali skromne želje za Novu godinu. Pored zdravlja i sreće, mlađi su napomenuli da bi bilo dobro da ima i malo više ljubavi.

Slobodan Marković, jedan od putnika, bio je iznenađen prisutnošću Djeda u autobusu, a za novogodišnju noć poželio je da nebo osvijetli veliki vatromet.

"Pored svijetle novogodišnje ponoći želim svim građanima mnogo sreće i zdravlja, a posebno ljubavi", rekao nam je Marković.

Dolazak Djeda Mraza organizovan je u saradnji "Autoprevoza" i Centra za kreativni rad sa djecom "Dobri medo".

Vanja Milićević, izvršna direktoka u sektoru marketing preduzeća "Autoprevoz", rekla je da su pozvali Djeda Mraza da se druži sa putnicima jer su htjeli da im priušte jedno ugodno novogodišnje iznenađenje.

"Odlučili smo da Djeda Mraza ugostimo u autobusu broj 10 jer je to jedna od najfrekventnijih linija u našem gradu", rekla je ona.

Dodala je da će nastojati da nastave ovu akciju i sljedeće godne, a Djed Mraz bi mogao da se vozi i drugim autobuskim linijama.

U autobusu smo sreli kolege iz medija koji nisu krili radost što baš pred predstojeće praznike rade ovu simpatičnu priču.

''Pozitivno sam iznenađena. Svi smo u redakciji vrištali kada smo čuli da nam Djed Mraz dolazi u posjetu, tako da sam sa zadovoljstvom prihvatila ovaj zadatak", rekla je jedna od novinarki.

Na kraju druženja podijelio je Djed Mraz simbolične darove svim putnicima kako bi se prisjećali ovog neobičnog druženja u autobusu i poželio im sve najbolje do ponovnog susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije