Datum: 05.06.2006
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine o hapšenjima u Kanadi

M. Čubro

BiH dostavila informacije o uhapšenim teroristima

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH dostavilo je dio informacija kanadskim kolegama u istrazi koja je rezultirala hapšenjem 17 osoba osumnjičenih za terorizam u Torontu, potvrdio je sagovornik "Nezavisnih" iz Tužilaštva BiH.

"U proteklih par mjeseci Tužilaštvo BiH surađivalo je s kolegama iz Kanade. Razmijenjen je značajan broj informacija, a vjerujemo da su podaci koje smo im ustupili pomogli u otkrivanju i hapšenju osumnjičenih za terorističke aktivnosti", kaže naš sagovornik.

Kanadski mediji izvijestili su da je 17 osoba uhapšenih proteklog vikenda u Torontu povezano s osobama koje su prije nekoliko mjeseci uhapšene u BiH zbog sumnje da su pripremale određene terorističke aktivnosti.

"Tužilaštvo BiH tokom istrage koja se odnosi na terorističke aktivnosti surađivalo je s mnogo zemalja. Ne želimo iznositi pojedinosti te saradnje, niti otkrivati imena zemalja s kojima smo radili", kazao je Boris Grubišić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH jučer nije željela komentirati navode o povezanosti osoba uhapšenih u Torontu i Sarajevu.

"Istragu u tom slučaju vodi Tužilaštvo BiH. Mi ne možemo komentirati te navode, niti moguću povezanost uhapšenih", kratko je kazao Admir Katica, glasnogovornik SIPA.

Pripadnici MUP-a FBiH prije nekoliko mjeseci uhapsili su Mirsada Bektaševića, Abdulkadira Cesura i Bajru Ikonića zbog sumnje da su pripremali teroristički napad u BiH. Sud BiH potvrdio je optužnicu za terorizam protiv Bektaševića, Cesura i Ikonića.

Vandali oštetili džamiju u Torontu

Vandali su porazbijali prozore na džamiji u Torontu nakon što je Kanada objavila da je osujetila plan bombaškog napada islamista hapšenjem 17 muškaraca i mladića.U tom napadu, koji se dogodio u nedjelju, najmanje 28 prozora je razbijeno i pet automobila oštećeno, ali pretpostavlja se da niko nije povrijeđen. Policija nije zvanično povezala napad na džamiju s hapšenjima.

"Moguće je da je šteta na džamiji nanešena iz mržnje. Mržnja i njeno izražavanje u vidu nasilja i nanošenja štete imovini neće biti tolerisalni u našoj zajednici", izjavio je načelnik policije Toronta Bil Bler.

Visoki lideri muslimanske zajednice su izjavili da su primali prijeteće e-mail poruke otkako su hapšenja objavljena.

Amer Ali, sekretar Međunarodnih muslimanskih organizacija Toronta, koji su vlasnik džamije, izjavio je da je to jedna od najvećih džamija u Sjevernoj Americi, koju obiđe oko 500 vjernika svakog dana.

Događaji
19. 09. 2006.
U narednih pet godina isplata dvije milijarde KM štedišama
Daglas Meklheni: BiH stabilna država
Predložili zakon, a novca nema
Tužilaštvo BiH neće potpisati sporazum
Graham Slak: Vlast u BiH neozbiljna i neodgovorna
18. 09. 2006.
Nafta se izlila u vodovodne cijevi
Kardinal Vinko Puljić: Nijedna partija nije moj favorit
Suzan Džonson: Ljudi i vlast mogu više
Vjerski lideri se upliću u politiku
Poslije oduzimanja omogućen ponovni upis
17. 09. 2006.
Novorođenče ukopala u spostveno dvorište
Traže od kuće do kuće ali djevojčici ni traga
Papa se izvinuo muslimanima
SDA zove u pomoć Švarc -Šilinga, Dodik tvrdi da RS ima pravo    
Arhiva

Internet tim Nezavisnih novina 2001