Gradovi

Amir Demirović zbog pčela ostavio prosvjetu

Amir Demirović zbog pčela ostavio prosvjetu
Amir Demirović zbog pčela ostavio prosvjetu

SANSKI MOST - Diplomirani inženjer poljoprivrede Amir Demirović iz Sanskog Mosta ostavio je posao u prosvjeti i posvetio se pčelarstvu i proizvodnji organskog meda.

Demirović je jedan od rijetkih proizvođača na prostoru cijele Bosne i Hercegovine koji ima certifikat za proizvodnju meda bez upotrebe bilo kakvih hemijskih ili drugih supstanci.

Njegova farma pčela nalazi se u selu Kruhari, na živopisnom proplanku koji neprestano kupa sunce, udaljena desetak kilometara od Sanskog Mosta.

"Sve svoje znanje sam uložio u ovu farmu i proizvodnju meda. Trenutno imam oko 300 košnica, od čega se dvije stotine nalazi na Grmeču. Uložio sam mnogo truda i novca u osnivanje farme, ali sam siguran kako će mi se sve to višestruko vratiti", kaže Demirović.

Dodaje kako se u njegovom objektu za proizvodnju meda nalazi pet prostorija u kojima je smještena sva potrebna oprema. U njima se, kako kaže, proizvodnja meda odvija u fazama. Prema riječima ovog pčelara, kako bi proizvodnja bila uspješna, neophodno je da pčele neprestano budu na ispaši.

"U toku ove godine košnice sa pčelama sam vozio na više lokacija. U vrijeme cvatnje kestena bio sam na području Bužima, a nakon toga pčele su sakupljale polen bagrema u blizini Gradiške/Bosanske Gradiške, uz rijeku Savu. Trenutno se nalaze u grmečkim šumama", objašnjava Demirović, navodeći kako je ove godine, zbog suše, ispaša bila nešto slabija.

Prema njegovim riječima, ove godine je izvadio preko 200 kilograma organskog meda. Demirović objašnjava kako proizvodnja ovog meda, bez upotrebe drugih supstanci, zahtijeva da u košnici u svako doba bude oko 12 kilograma meda. Sem proizvodnje meda, ovaj mladi inženjer poljoprivrede na svojoj farmi proizvodi i vosak kao i pčelinja jata, koja potom prodaje. Kaže kako se njihova proizvodnja višestruko isplati.

"Zbog pčelarstva sam ostavio stalan posao u prosvjeti, ali se ni u jednom trenutku nisam pokajao. Volim ovo što radim, a kada nešto volite, to vam se mora kad-tad isplatiti", kazao je Demirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije