Gradovi

Propada mjesto krunisanja bosanskih kraljeva

Propada mjesto krunisanja bosanskih kraljeva
Propada mjesto krunisanja bosanskih kraljeva

VISOKO - Lokalne vlasti u Visokom još nisu uklonile lokalni put kroz visočko naselje Arnautovići, koji ugrožava crkvu svetog Nikole, nacionalni spomenik nulte kategorije, iako je to od njih prije četiri godine zatražila Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Ekipa "Nezavisnih" posjetila je ovo mjesto koje bi trebalo da ima veliku važnost za bh. državnost, a danas propada i niko o njemu ne vodi računa.

"Ministarstvo kulture i sporta FBiH je 2003. godine izdvojilo 80.000 KM za izmještanje tog puta, ali to još nije realizirano. Lokalitet ima jako simbiličko značenje za bosansku državnost i oni koji se zaklinju u tu državnost treba da se zapitaju zašto je taj prostor pretvoren u deponiju", kaže Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Sporni put koji prelazi preko ostataka crkve izgrađen je prije tridesetak godina. Crkvu svetog Nikole u Milama je 1244. godine podigao ban Stjepan Drugi Kotromanić i ona je bila krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva. Na ovom mjestu je 6977. godine krunisan i prvi bosanski kralj Tvrtko Prvi Kotromanić. Na lokaciji gdje su ostaci građevine nema više ni table koja obilježava spomenik i njegov značaj, a cijeli prostor je zatrpan smećem.

Pomoćnik ministra za puteve u Zeničko-dobojskom kantonu Rasim Kovač kaže da razgovori o dislokaciji spornog puta traju nekoliko godina i da su očekivali "da će općina Visoko to riješiti".

"Općinsko vijeće Visoko trebalo je da donese odluku da taj put iz lokalnog preregistruje u regionalni i onda bi kanton mogao izdvojiti sredstva za početak njegovog dislociranja", govori Kovač.

Zekija Omerbegović, predsjednica Općinskog vijeća Visoko, pak kaže da takav zahtjev pred vijećnike nikada nije stigao.

"Ja ne znam ništa o tom problemu, iako sam na ovoj funkciji već četiri godine", kazala je Omerbegovićeva.

Direktor Zavičajnog muzeja u Visokom Senad Hodović smatra da bi općina Visoko ovaj lokalitet trebalo da ustupi muzeju.

"Lokalitet gdje su ostaci crkve svetog Nikole je devastiran i zapušten, a Muzej ponekad samoinicijativno da nešto novca da taj prostor bude malo očišćen. O tome više niko ne vodi računa", rekao je Hodović.

Kuća u planu za rušenje

Porodica Mujanović iz Visokog nekoliko godina čeka rušenje svoje kuće zbog zaštite ostataka crkve svetog Nikole u Milama.

"Kuću smo legalno izgradili prije 26 godina, ali su iz općine rekli da ćemo se morati seliti, jer će kuću rušiti. Žao mi je, ali ako je to zbog puta i spomenika, spremni smo primiti naknadu i ići, samo da nas više ne drže u neizvjesnosti. Teško je, jer ništa ne smijemo raditi, ni šupu ne smijemo podići da ostavimo drva, a još se ništa ne dešava", priča Fatima Mujanović. Kaže da dvije godine niko od općinskih vlasti nije došao da obiđe ovaj lokalitet, niti da očisti smeće.

"Moj muž pokosi malo travu, jer nas je strah pošto ljeti bude zmija. Djeca bacaju smeće, a omladina sjedi, pije i ostavlja prazne boce, ništa nije ograđeno i zaštićeno", kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije