Gradovi

Štandovi puni zdrave hrane

Štandovi puni zdrave hrane
Štandovi puni zdrave hrane

BIJELJINA - Na drugom međunarodnom "Gastrofestu", koji je juče održan u Banji Dvorovi kod Bijeljine, autohtona jela i pića predstavila su 43 izlagača iz Republike Srpske i Srbije.

"Opština Bijeljina će uvijek podržati ovakve manifestacije na kojima treba da predstavimo ono što Semberija i RS imaju, a to je dokazano zdrava hrana", rekao je Predrag Jović, načelnik bijeljinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu koji je i otvorio "Gastrofest".

Simo Laketić, direktor Turističke organizacije Bijeljina, je istakao da im je namjera da ova manifestacija preraste u sajam turizma. Podsjetio je da Semberija ima dugu istorijsku, kulutrnu i duhovnu tradiciju, banjsko-rekreativni centar Dvorovi, kao i brojne spomenike.

Brojnim posjetiocima "Gastrofesta" se obratio i Zlatko Prlenda, autor projekta "Turizam plus", koji je naveo da afirmišu sve što je lijepo i pozitvno u turizmu i životu BiH.

"Gastrokultura je projekat vrijedan pažnje i do sada smo imali 26 ovakvih susreta, tako da idemo dalje", kazao je Prlenda i najavio da će sljedeći susret biti organizovan u Zvorniku 21. maja.

Na "Gastrofestu" je održan i okrugli sto na temu iz gastronomije a predavači su bili eminentni stručnjaci iz te oblasti. Predavanje na temu liječenja hranom "Neka ti hrana bude lijek, a neka ti lijek bude hrana" održao je profesor Milenko Ćurčić.

Među izlagačima su bili i Nenad Ratković, evropski i srpski šampion u proizvodnji poznatog fruškogorskog vina bermet iz Sremskih Karlovaca, Dragan Todrović, vlasnik bijeljinskog restorana "Lovac", predstavnici etno sela "Stanišić", restoran "Drina", hotel "Sveti Stefan Dvorovi" te mnogi drugi.

Dragan Gligorijević, predstavnik međunarodnog turizma i privrede, je istakao da je šansa BiH, zapadnog Balkana i istočne Evrope u turizmu i prehrambenoj industriji. 

On je bijeljinskoj Turističkoj organizaciji uručio zlatnu povelju Međunarodnog centra za razvoj ugostiteljstva i turizma, kao partneru godine. Organizator "Gastrofesta" bila je Turistička organizacija u saradnji sa Banjom Dvorovi, a pokrovitelj Administrativna služba Bijeljine. U okviru manifestacije je održan i prigodan kulturnoumjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije