Intervju

Osman Suljić: Srebrenicu vidim u sastavu RS

Osman Suljić: Srebrenicu vidim u sastavu RS
Osman Suljić: Srebrenicu vidim u sastavu RS

Osman Suljić, načelnik opštine Srebrenica, kazao je da Srebrenicu vidi u okviru RS jer, kako kaže, ne želi mijenjati ustavni poredak i poručuje da novih ''šatorskih naselja" neće biti.

''Srebrenica je tu gdje jeste i ja neću mijenjati ustavni poredak. Ustav neka mijenjaju političari koji su za to plaćeni'', kazao je Suljić.

Načelnik Srebrenice najavio je da će za predstojeće božićne praznike neradni dani biti za sve građane Srbe, Hrvate i Bošnjake, jer ne želi da stvara podjele, niti favorizuje, a time, smatra, ne krši Zakon o praznicima RS.

''Bio sam tolerantan i za Kurban-bajram i biću i za Božić. Ne želim da stvaram lošu političku situaciju ni građanima ni sebi, a oni koji misle da ubiru političke poene preko Srebrenice i mene kao načelnika poručujem da im to neću dati'', kazao je Suljić.

NN: Za Kurban-bajram upozoreni ste od resornog ministarstva da ste prekršili Zakon o praznicima RS, jer ste proglasili neradne dane za pripadnike svih nacionalnosti, a ne samo za Bošnjake. Najavljujete da ćete isto učiniti i za božićne praznike. Zar nećete tako ponovo prekršiti zakon?

SULJIĆ: Da, neradni dani biće za sve i za božićne praznike kao i za Kurban-bajram. Po Zakonu o praznicima RS dani koji se praznuju za Kurban-bajram su radni za pripadnike pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti, ali su bili neradni dani za sve, jer kao normalan čovjek nisam htio da pravim podjele. Takav odnos ću imati i za predstojeće božićne praznike i neradni dan biće i za Srbe, Hrvate i Bošnjake. Ne želim da odvajam ljude, ni favorizujem, i to je stvar izbora pojedinca. Ne želim da stvaram lošu političku situaciju ni građanima ni sebi, a oni koji misle da ubiru političke poene preko Srebrenice i mene kao načelnika ja im to neću dati. Da sam za Kurban-bajram rekao da je praznik samo Bošnjake oni koji me sada kritikuju našli bi zamjerke i optužili me da sam nacionalista, da dijelim ljude. Ali, ja sam u grupi normalnih ljudi i zato sam dao dva neradna dana i Bošnjacima i svim ostalim koji to hoće, ali nisam ni zabranio nikom da radi. Onaj ko je želio da radi imao je tu mogućnost.

NN: Kako gledate na status Srebrenice budući da je ranije bilo zahtjeva za njenim izdvajanjem iz RS, da bude stavljena pod jurisdikciju organa BiH i da hitno treba donijeti zakon o statusu Srebrenice kao distrikta?

SULJIĆ: Srebrenica je u okviru RS. Srebrenica je tu gdje jeste i neću mijenjati ustavni poredak. RS je u BiH i ja ne mogu, niti želim mijenjati Ustav. Ustav neka mijenjaju političari, a ja sam u svemu više operativac, nisam političko lice. Sebe kao načelnika ne smatram političkim licem. Kako god politički lideri i državni organi urede državu i riješe pitanje tri konstitutivna naroda, ja ću to prihvatiti. Zasada neću da se bavim političkim analizama i oni koji su plaćeni da vode politiku neka to rade, a ne ja.

NN: Znači novih šatorskih naselja neće biti za vrijeme Vašeg mandata, pitanje koje je bilo aktuelno u prošlom periodu?

SULJIĆ: Nikada to nisam podržavao, jer mi moramo demokratskim dijalozima, normalnim razgovorima, rješavati pitanje statusa svih Srebreničana, njihovog socijalnog, ekonomskog i svakog drugog statusa. Ne može se ništa na taj način postići. To je prošlost, takvi zahtjevi...

NN: Stupanjem na dužnost rekli ste da ćete se zalagati za izgradnju multietničke i multireligijske tolerantne sredine, jednom riječju da nećete dozvoliti da neko kriminalizira Srebreničane...

SULJIĆ: Jako sam zadovoljan međunacionalnim odnosima u Srebrenici i raduje to što se svi skupa družimo, pijemo zajedno kafu i što nema nikakvih incidenata. Stabilna politička sredina je osnovni preduslov za razvoj stabilne ekonomije i investiciona ulaganja za otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade i njihov opstanak na ovim prostorima. Kao načelnik, radiću sve da se takvo stanje zadrži i neću dozvoliti da neko stalno kriminalizira Srebreničane. Niko sa bilo kojeg političkog nivoa vlasti ne smije manipulisati građanima i preko njih uzimati poene.

NN: Da li ste zadovoljni zatečnim stanjem u Srebrenici po stupanju na dužnost?

SULJIĆ: Bilo je tu nekog napretka, ali ne mogu biti zadovoljan jer ovaj grad i građani ne mogu živjeti ni od politike, ni humanitarne, ni socijalne pomoći. U Srebrenici su neophodna jaka ekonomska ulaganja u razvojne kapacitete, zapošljavanje, rješavanje infrastukturnih pitanja, i dok se to ne desi građani Srebrenice neće imati mnogo koristi. Biću zadovoljan ako neko drugi kaže da se u Srebrenici nešto dobro napravilo.

NN: Ne možete osporiti ulaganja vlasti i na entitetskom, i državnom nivou u Srebrenicu...

SULJIĆ: Nedovoljna su ta ulaganja koja u Srebrenicu ulažu svi zajedno, i Savjet ministara BiH, Vlada RS, federalna vlada, Vlada kantona Sarajevo, Tuzle. Moraju se ciljano praviti transakcije i pokretati preduzeća i zapošljavati i sve dok to ne radimo tako ne možemo biti zadovoljni.

NN: Na kojim projektima trenutno radite?

SULJIĆ: Radimo na mnogim projektima na obnovi i rekonstrukciji stambenih jedinica koje će dobiti nove krovove, fasade... Ali, ovo je zimski period i građevinski radovi nisu još u jeku, van sezone su. Čeka nas mnogo posla rekonstrukcije najužeg gradskog jezgra Srebrenice, a učinićemo važne korake ka oživljavanju poznatih preduzeća koja su nekad radila u ovoj opštini. Tu je i razvijanje poljoprivredne proizvodnje sa prerađivačkim kapacitetima, kvalitetnije usluge u zdravstvu i školstvu, otvaranje novih radnih mjesta, infrastrukturno uređenje grada i ruralnog područja, uređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture, korištenje vodnih potencijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije