BiH

Pogoršani uslovi u bolnicama RS

Pogoršani uslovi u bolnicama RS
Pogoršani uslovi u bolnicama RS

BANJALUKA - Bolnice u Republici Srpskoj dobile su niže ocjene za usluge u prošloj godini u odnosu na 2008. godinu, a pacijenti su se najviše žalili zbog toga što dugo čekaju na specijalističke preglede, ali i na neljubaznost osoblja, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

U FZO kažu da su niže ocjene očekivane, s obzirom na to da su pooštrili kriterijume ocjenjivanja, a da su zdravstvene ustanove dobijale ocjene od jedan do pet.

"Među najlošije ocijenjenim segmentom rada u bolnicama je organizacija zakazivanja specijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura", kazali su u Fondu.

Kako kažu, pokazalo se da je česta pojava da se pregled ne obavi u zakazanom terminu, a događa se i to da zdravstvena ustanova ne obavještava pacijenta o promjeni termina.

U Fondu nisu htjeli da saopšte koja je bolnica najlošija, a i samo kratko su istakli da su neke bolnice poboljšale svoje uslove.

Međutim, kako saznajemo, bolnice u Prijedoru i Zvorniku su najlošije ocijenjene, dok je Foča dobila najvišu ocjenu pet, a slijedi je Klinički centar u Banjaluci sa 4,08, pa dobojska bolnica, koja je osvojila ocjenu 3,82.

Simo Antonić, pomoćnik direktora za zdravstvena pitanja u bolnici ''Sveti apostol Luka'' u Doboju, rekao je da se niže ocjene kao i do sada mogu dati za smještajne uslove, posebno lošiju opremljenost sanitarnih čvorova, zbog dotrajalosti objekata.

On problem vidi, takođe, u manjku specijalističkih ambulanti, pa kao rješenje za poboljšanje u narednom periodu predlaže povećanje tog broja.

Opšta bolnica u Doboju rangirana je na treće mjesto po kvalitetu usluga, prema ocjenama pacijenata, sa koeficijentom 3,82. Najviša ocjena bolnici u Doboju data je za pružanje konsultativno-specijalističkih usluga.

U Opštoj bolnici u Zvorniku rekli su da i sami provode ankete, kako bi znali šta je to što pacijentima najviše nedostaje.

"Pacijenti se često žale na čekanje specijalističkih pregleda. Ne možemo tu nešto promijeniti jer nam, na primjer, neurolog i vaskularni hirurg dolazi jednom godišnje", kazali su u Opštoj bolnici u Zvorniku.

Oni su dodali da su imali i pritužbe majki na ishranu djece na pedijatrijskom odjeljenju.

I iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS juče su poručili da su imali dosta pritužbi građana na dugo čekanje specijalističkih pregleda, ali i na loše uslove u bolnicama.

Najveći napredak u poboljšanju uslova liječenja ostvarila je bolnica ''Sveti apostol Luka'' u Doboju.

Oni su istakli da su pacijenti ocjenjivali kvalitet ishrane, uslove liječenja, kvalitet njege i slično.

Jedino na šta je skrenuta pažnja je u smislu boljeg i vedrijeg odnosa prema pacijentima.

"Nakon toga smo održali sastanke i dali instrukcije načelnicima odjeljenja, kako bi u budućnosti dobili peticu", kazali su u KC Banjaluka.

U FZO su istakli da je najbolju ocjenu, kao i u 2008. godini, dobila bolnica u Foči, te da je dobila ocjenu pet.

Fond zdravstvenog osiguranja RS od marta 2008. godine kontinuirano kontroliše uslove liječenja u bolnicama.

Tada je bolnicama naloženo da su obavezne nabaviti sve što je pacijentima potrebno za vrijeme bolničkog liječenja.

Kontrolama Fonda bili su obuhvaćeni uslovi liječenja, opremljenost bolnice, dostupnost lijekova, higijena, kvalitet hrane, kao i zadovoljstvo pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije