BiH

Ponor progutao ovce

Ponor progutao ovce
Ponor progutao ovce

BILEĆA - Nakon što se prije nekoliko dana na putu u selu Pađeni kod Bileće otvorio ponor, koji je progutao deset ovaca, prestrašeni mještani tvrde da se tlo još nije smirilo i da se ponor stalno pomalo urušava.

Mještani ističu da je odron nastao probojem tunela Fatničko polje - Bilećko jezero i da je upravo na ovom lokalitetu izlijevana betonska kocka.

`Sve se desilo oko 17.30, kada sam gonio ovce sa pašnjaka u štalu. Odjednom se čula neka tutnjava i grmljavina iz zemlje, koja se otvorila progutavši jedan dio mog stada`, kaže Ljubo Vukoje.

Novonastali krater, koji je odnio i dio puta, pa je pađenski zaselak Vinogradine ostao odsječen, sada je mnogo veći i iznosi preko deset metara prečnika, dok mu se dno i ne nazire, sada izaziva strah mještana. Oni su prestrašenih i za svoje živote i za svoje kuće (prve su od kratera udaljene oko 40 metara).

Prvih je dana dolazila i komisija iz opštine, ali sada, kako tvrde seljani, ne dolazi niko ni da ih obiđe, niti da išta preduzima, iako su, dodaju oni, o svemu pismeno obavijestili i Hidroelektrane na Trebišnjici, čiji dio tunela Fatničko polje - Bilećko jezero prolazi ovuda.

`Dobili smo odgovor da je za to nadležna 'Elektroprivreda'. Sada smo i njima poslali dopis, pa ćemo vidjeti šta će nam odgovoriti. Ako ne preuzmu ništa, mi ćemo na sud`, odlučan je Velemir Vukoje, koji živi u kući najbližoj ponoru i čiji je tor s ovcama na nepunih petnaestak metara udaljen od ivice ponora.

Stručnjaci preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici tvrde da, ipak, nema mjesta panici i da u `narednom periodu ne bi trebalo dolaziti do novih većih urušavanja tla na ovom lokalitetu`.

Nakon obilaska ovog dijela prošle godine probijenog tunela Fatničko polje - Bilećko jezero, koji je sagrađen za potrebe HET-a, njihovi su stručnjaci istakli da ovaj objekat najnovije urušavanje nije oštetilo, jer je poniranje tla nešto dalje od njega.

Da ova pojava nije rijetkost u kraškom području i da je prilikom proboja tunela bilo nekoliko takvih urušavanja tla, koje se stručno zove `rasjedom`, u HET-u ne kriju.

Šef projekta tunela Slavenko Šćepanović kaže da je odmah poslije dojave da se ovo desilo Stručna služba investicione izgradnje i Služba za razvoj istraživanja HET-a izašla na teren i predložila da se što prije pristupi sanaciji.

Šćepanović dodaje da se, s obzirom na Zakon o javnim nabavkama, HET najprije obratio `Elektroprivredi RS` za davanje saglasnosti, koja je formirala ekspertski tim za utvrđivanje stanja na terenu, te da se očekuje odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije