BiH

Pet prijedloga u finalu

Pet prijedloga u finalu
Pet prijedloga u finalu

BANJALUKA - Pet idejnih rješenja ušlo je juče u finale izbora za novi grb Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH prošle godine stari grb proglasio neustavnim.

Komisija za utvrđivanje simbola predložila je pet rješenja za novi grb koji su autorima upućeni na doradu. Poslije dorade, sva predložena rješenja biće upućena Narodnoj skupštini na odlučivanje.

Autori prijedloga grba koji su ušli u konačan izbor su: inženjer Nenad Košanin iz Beograda, Gordan Balaban, student iz Banjaluke, Draško Brković, informatičar i dizajner iz Banjaluke, Milan Stijak, grafičar iz Banjaluke, i Zdravko Krulj, slikar iz Banjaluke.

Igor Radojičić, predsjednik Komisije za simbole, rekao je da će jedno od njihovih rješenja postati novi grb.

Autor čije rješenje bude izabrano biće nagrađen sa 10.000 maraka, s tim da je Komisija odlučila da ne budu dodijeljene tzv. otkupne nagrade.

`To znači da će samo jedno rješenje koje bi bilo usvojeno u Skupštini i Vijeću naroda biti nagrađeno, tako da je ovih pet rješenja samo u konkurenciji za glavnu nagradu`, rekao je Radojičić.

Autorima je ostavljen rok od 15 dana kako bi izveli `dizajnerske korekcije`, ali ne i suštinske promjene. Prema Radojičićevim riječima, Komisija je dala primjedbe na predložena rješenja `dizajna i heraldike`.

`Nema bojazni da će doći do potpune promjene rješenja, s kojima su se složili i bošnjački i hrvatski članovi Komisije. Insistiramo na redizajnu pojednih detalja, a ne suštine`, kazao je Radojičić.

Međutim, bošnjački članovi Komisije već su nagovijestili moguću blokadu u Vijeću naroda, koje može da obori svaku odluku parlamenta.

Šaban Sivić, član Komisije iz reda Bošnjaka, vjeruje, naime, da će prijedlozi koji su poslati na doradu doživjeti velike promjene, te da to više neće biti originalni grb, `već neka nova verzija.`

`To što su članovi Komisije promijenili stav u odnosu na prošlu sjednicu i prihvatili pet, a ne tri rješenja za novi grb, pokazali su koliko nemaju svoj stav. Mi smo najbliži prijedlogu grba sa dva lava, ali sumnjamo da će taj i biti izabran`, rekao je Sivić.

Radojičić ipak ne očekuje da bi delegati iz reda Bošnjaka mogli pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pošto je svih pet rješenja za grb podržano od svih članova Komisije, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije