BiH

Spomenploča za 31 ubijenog civila

Spomenploča za 31 ubijenog civila
Spomenploča za 31 ubijenog civila

SARAJEVO Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo otkrili su juče spomenploču u mjestu Čemerno, u opštini Ilijaš, i položili vijence za 31 ubijenog srpskog civila.

Obraćajući se prisutnim članovima porodica član Kancelarije za traženje nestalih lica Istočno Sarajevo Slobodan Škrba istakao je da je ustanovljeno da su ljudi u mjestu Čemerno stradali nasilnom smrću, ali da niko do sada nije odgovarao za taj zločin.

Potpredsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Zvornik Dragislav Mijanović apelovao je na Sud BiH, ali i na pravosudne institucije Federacije BiH i Republike Srpske, da se što prije pokrene postupak protiv počinilaca ovog zločina.

Pripadnici Armije RBiH su u zoru 10. juna 1992. godine na svirep način ubili 31 srpskog civila u Čemernu, a selo zapalili.

Tog 10. juna 1992. godine ubijeno je osam članova porodice Bunjevac - Milan, Ranko, Rajko, Đorđo, Goran, Slavojka, Miroslava i Koviljka.

Među žrtvama su i Zdravko, Staka, Spasenija, Radinka i Ranka Damjanović, te Đorđo, Janja i Stana Rašević.

Ubijeni su i Manojlo Đuka, Gojko Đurđić, Novo Ćetković, Miroslav i Sreto Janković, Radomir Jeftić, Svetozar Kapetanović, Ljubiša Lazendić, Stanoje Marković, Milovan i Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, te Miro Pantić.

U Čemernu 15 godina poslije zločina više niko ne živi i do sada nijedna kuća u ovom selu nije obnovljena.

Prema svjedočenju Petra Raševića, jednog od troje preživjelih u Čemernu, pripadnici Armije RBiH tog jutra su nemilosrdno ubijali žene, djecu i starce.

`Sakrio sam se ispod jedne štale u kojoj je već sjeno gorjelo i odatle sam vidio da dvojica izvode dvije sestre, djevojke Ranku i Jadranku Damjanović. Od njih su svašta radili i silovali su ih pred majkom. Onda su ih sve tri ubili. Strina im je bježala, ali su i nju ubili`, ispričao je Rašević ranije `Nezavisnim`.

Kaže da je tada pobjegao u obližnju šumu, a kada se vratio u selo zatekao je strašan prizor.

`Tijela su ležala na sve strane. Svi su bili unakaženi. Zdravku Damjanoviću bile su izvađene oči, po livadi su bili tragovi prosutog mozga, a na jednom Maleševiću izrezali su krst na tijelu. Novo Cvjetković bio je sav unakažen, po odjeći smo ga poznali. Samo je preživjela djevojčica Branka Trifković, koja je bila ranjena`, kazao je Rašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije