BiH

Bosić podnio, a Čavić odbio ostavku

Bosić podnio, a Čavić odbio ostavku
Bosić podnio, a Čavić odbio ostavku

BANJALUKA - Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke Mladen Bosić podnio je juče na sjednici Predsjedništva stranke neopozivu ostavku na tu funkciju i zatražio od predsjednika SDSa Dragana Čavića da podnese ostavku što je on odbio.

Razočarani rezultatima oktobarskih izbora iz Izborne jedinice četiri, u kojoj je SDS najjača, zatražena je ostavka kompletnog rukovodstva partije - predsjednika i njegovog zamjenika i svih članova Predsjedništva. Kako nezvanično saznajemo, na sjednici stranačkog predsjedništva Čavićevu ostavku zatražio je i Boško Šiljegović, potpredsjednik SDS-a.

Govoreći o razlozima zbog kojih je podnio ostavku i zahtjevu da to učini i Čavić, Bosić je rekao da je na konsultativnom sastanku Izborne jedinice četiri iskristalisan stav da rukovodstvo stranke treba da preuzme svoj dio odgovornosti za loš izborni rezultat i da se otvori prostor za stvarnu konsolidaciju stranke.

`Postoji objektivna odgovornost za loš izborni rezultat i zato sam i od Čavića zatražio da podnese ostavku, ali on to nije učinio. Predsjednik SDS-a nije prihvatio soluciju da podnese ostavku, jer smatra da postoji drugi put za oživljavanje stranke i njenu konsolidaciju. SDS je doživjela težak poraz na ovim izborima i pred nama je faza stabilizacije stranke, ali je očigledno da imamo različita mišljenja o tome. Siguran sam da će stranka imati snage da izbjegne dalje turbulencije`, kazao je Bosić i dodao da ne namjerava da napusti SDS.

Izjavio je da za ostavkom nije posegao zbog ličnog odnosa prema Čaviću, već zbog budućnosti stranke i traženja mogućnosti izbora najboljih ljudi koji će je dalje voditi.

`Moja ostavka je produkt koncepcijskih razlika i poraza kojeg je SDS imala na izborima`, kazao je Bosić.

Prema Statutu SDS-a, kazao je Bosić, ostaće na dužnosti zamjenika predsjednika SDS-a dok ne bude izabran novi.

`Očekujem da se ova situacija razriješi na sjednici Skupštine stranke, zakazanoj za 15. decembar`, kaže Bosić.

Kazavši da ne smatra da treba podnijeti ostavku, Čavić je rekao da će to, ipak, učiniti ukoliko to od njega budu tražili najviši organi stranke - Glavni odbor i Skupština stranke.

`Ako od mene zatraže ostavku, naravno da mi ne pada na pamet da unutar stranke svojim neodgovornim potezima proizvodim neodgovornu situaciju`, rekao je Čavić i dodao da će poštovati odluku najviših organa stranke.

On je istakao da iz opštinskih odbora SDS-a još nije dobio nikakav zvanični zahtjev za ostavku, ali da je upoznat da je na sastanku odbora iz Izborne jedinice četiri definisan stav da on i cijelo rukovodstvo stranke zbog loših izbornih rezultata treba da podnesu ostavku.

`Svi potpredsjednici imaju obavezu da do 10. novembra dostave mišljenja opštinskih odbora i predlože potrebne mjere zbog loših izbornih rezultata uključujući i zahtjeve za smjenom najvišeg rukovodstva i svoja mišljenja dostave zamjeniku i predsjedniku SDS-a`, dodao je Čavić.

Ocijenio je da predstavnici SDS-a hladne glave treba da donose odluke u cilju stabilizacije stranke.

`Zbog jednog voz ne stoji, pogotovo ne zbog mene. Svaku odluku organa stranke ću poštovati i razumijem da zamjenik predsjednika ima drugačije mišljenje. Nismo imali zajedničko mišljenje o ovom pitanju, jer da jesmo iznijeli bismo ga ovdje. Stanje je ozbiljno i o ovoj situaciji ozbiljno će se raspravljati i u opštinskim odborima`, kazao je Čavić navodeći da je SDS demokratska stranka i da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje.

Predsjednik SDS-a je istakao da je Skupština stranke po Statutu mjerodavna i jedina ovlaštena da se odredi o bilo kojoj ostavci i da je prihvati ili odbaci.

`Zato ćemo do 15. decembra imati sjednicu Skupštine SDS-a kojoj prethoditi sjednica Glavnog odbora 14. novembra i prije toga još jedna sjednica Predsjedništva na kojoj bi se pripremio izvještaj s mjerama koje treba da budu predložene Glavnom odboru SDS-a`, kazao je Čavić.

Upitan zašto zbog lošeg izbornog rezultata SDS-a nije smijenio nikog od članova Predsjedništva stranke, Čavić je kazao da ne postoji statutarna odgovornost da Predsjedništvo donosi odluke o smjenama, već da je to u nadležnosti Glavnog odbora SDS-a. On je kazao da se Predsjedništvo SDS-a usaglasilo da je izborni rezultat loš, da organi SDS-a nose odgovornost i da će najviši organi stranke dati konačni odgovor na unutrašnje odnose u SDS-u.

Raskol u Predsjedništvu

Kako nezvanično saznajemo, na jučerašnjoj sjednici pet članova Predsjedništva SDS-a podržalo je predsjednika stranke Dragana Čavića, naspram četvorice koji su se založili da on podnese ostavku.

Da ne treba podnijeti ostavku s Čavićem su se usaglasili Dušan Stojičić, Borislav Bojić, Vesko Budimčić i Momčilo Novaković. S druge strane, Mladen Bosić, Mićo Mićić, Boško Šiljegović i Branislav Škobo bili su uvjereni da Čavić, zbog loših izbornih rezultata, mora da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije