BiH

Veto na himnu i grb RS

Veto na himnu i grb RS
Veto na himnu i grb RS

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložio je juče veto na usvojeni grb i himnu RS, a Klub Hrvata samo na usvojeni grb RS.

Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka, kazao je da je ovaj klub zatražio zaštitu vitalnih interesa na Ustavni zakon o zastavi, grbu i himni RS jer se u grbu RS koji je izglasala Narodna skupština RS ne mogu naći elementi kojim bi se identifikovali Bošnjaci u RS.

Prema Ramićevim riječima, za Bošnjake je sporan dio teksta himne RS koji Srpsku predstavlja kao nezavisni dio BiH i koji joj daje obilježja države koje, kako kaže, ona nema.

"Bošnjaci ne mogu da slušaju i ponavljaju himnu koja veliča RS. Zemlja RS ne može da asocira na državu, a RS daju se obilježja države. Bošnjaci se ne mogu identifikovati ni s takozvanim čuvarima štita, odnosno njegovim elementima i prema pravilima heraldike nije urađen tako da izražava konstitutivnost i ravnomjernu zastupljenost svih konstitutivnih naroda", kaže on.

On je uvjeren da grb i himna RS neće dobiti zeleno svjetlo ni pred Ustavnim sudom RS nakon što prethodno budu osporeni na Vijeću naroda RS i Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS u seprembru.

Klub Hrvata je bio jedinstven u pokretanju zaštite vitalnih nacionalnih interesa na Ustavni zakon o zastavi, grbu i himni RS s tim da se veto odnosi na članak koji definira grb RS, potvrdio je Tomislav Tomljanović, šef Kluba Hrvata.

On je rekao da grb RS ne ispunjava ni minimum uslova ni sa estetskog ni heraldičkog stanovišta.

"Ako bi grb trebao da bude jedinstven i originalan, ovaj grb to nije, a nije ni moderan pa otvara pitanje, da li smo moharhija ili republika. Ako imamo krune i lavove pitanje se postavlja da li smo u srednjem vijeku ili modernom dobu. Lav je kao heraldički znak primjereniji afričkim zemljama", kaže on.

I Tomljanović i Ramić smatraju da je usvojeno rješenje novog grba RS ''najzastupljenije na bocama alkoholnih pića i pivskim bocama'' i koje, na neki način, izigrava odluku Ustavnog suda BiH kojom su kao neustavna ocijenjena ranija obilježja RS.

"Možda sam drzak, ali pivo kaltenberg ima potpuno istu poziciju rasporeda lavova i nekog obilježja grba bavarskih obitelji i neko bi mogao da posegne za pivom umjesto za Ustavom'', kaže Tomljanović. 

Kada je u pitanju himna, Tomljanović je rekao da je za hrvatske delegate usvojena himna "Moja Republika" prihvaljiva i začuđujuća.

"Čak i dio koji govori 'drugu zemlju mi nemamo' je prihvatljiv za nas, jer su time i političke ambicije nekih oko otcjepljenja izbrisane", kazao je Tomljanović.

Košarac: Nemaju dozu patriotizma

Staša Košarac, šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS, ocijenio je zabrinjavajućim to što su ulaganjem veta na grb i himnu RS politički predstavnici bošnjačkog naroda pokazali da nemaju dozu patriotizma prema RS.

''Činjenica je da mi i ne znamo u čije ime oni govore s obzirom na to da ne znamo zvaničan stav bošnjačkog i hrvatskog naroda u RS o tom. Ne znamo njihov stav, jer većina predstavnika bošnjačkog naroda u institucijama RS ne živi u RS i to je dodatni problem njihove identifikacije. Očito da imaju često problem sami sa sobom želeći da se dokažu njihovim zvaničnicima u Sarajevu da RS doživljavaju kao neku vrstu političkog poligona", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije