BiH

Na prodaju avioni i tenkovi

Na prodaju avioni i tenkovi
Na prodaju avioni i tenkovi

BANJALUKA - Ministarstvo odbrane BiH uskoro će državnom vrhu predložiti kako se riješiti na hiljade tona zaliha starog oružja i municije, u trenutku dok nedavne eksplozije u vojnim skladištima u regionu bude strahove da bi nas mogla zadesiti slična sudbina.

Prema riječima Igora Crnatka, zamjenika ministra odbrane, Predsjedništvu BiH, koje donosi odluku o sudbini vojnih viškova, biće dostavljen precizan prijedlog o sudbini svakog oruđa koje se smatra viškom.

U okviru reforme odbrane i redukcije kapaciteta Oružanih snaga viškom je proglašeno 95.000 komada malog i lakog naoružanja, 3.200 komada naoružanja velikog kalibra i 25.000 tona municije.

"Poseban problem nam predstavljaju municija i minsko-eksplozivna sredstva vrlo sumnjivog kvaliteta i toga se moramo što prije riješiti kako nas ne bi zadesila kakva tragedija s kakvom su se nedavno suočili Albanija i Bugarska. U to se mora ići što brže, na prvom mjestu zbog bezbjednosti, ali i zbog toga što to naoružanje svakim danom ima sve manju vrijednost", rekao je Crnadak.

Iako se niko ne usuđuje procjenjivati koliko bi se na tržištu moglo dobiti za zaostala i "neperspektivna" oruđa, upućeni vojni krugovi tvrde da se radi, u svakom slučaju, o vrijednosti koja se može mjeri milionima, čak i u slučaju da se samo ide na prodaju u staro željezo.

Naime, između ostalih, viškom se smatra i 50 tenkova M84, pošto u sastav Oružanih snaga ostaje samo njih 16, i 100 oklopnih transportera. Viškom će, istovremeno, najvjerovatnije biti proglašeno i 19 aviona, s obzirom na izvjesnu odluku o ukidanju mlazne avijacije.

Crnadak smatra da je veoma teško govoriti o vrijednosti vojnih viškova i da će se Ministarstvo kod prijedloga o tome šta treba činiti s njima prvenstveno rukovoditi tehničkom ispravnošću zatečenih oruđa. Što se tiče malog i lakog naoružanja, gotovo je, kaže, sigurno da će skoro sve biti predloženo za prodaju, a konačan prijedlog se još usaglašava i mogao bi se naći na jednoj od naredenih sjednica Predsjedništva BiH.

Dobojskim sporazumom između Savjeta ministara i vlada entiteta iz marta ove godine precizirano je da će viškove prodavati Ministarstvo odbrane, dok će se novac dijeliti na način da 20 odsto pripada državi, a 80 entitetu odakle sredstva potiču.

Prodaju municiju za broving

Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici je dalo saglasnost za realizaciju pet ugovora o prodaji naoružanja, koji su već dugo blokirani zbog dugih pregovora o podjeli novca od prodaje vojnih viškova.

Riječ je o tri ugovora bivšeg federalnog ministarstva odbrane i dva Direkcije za promet naoružanjem RS, sklopljenim tokom 2003. i 2004. godine. U slučaju RS, radi se o prodaji municije za broving kalibra 12,7 milimetara, vrijedne tri miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije