BiH

Energoinvesta opraštao potraživanja

Energoinvesta opraštao potraživanja
Energoinvesta opraštao potraživanja

SARAJEVO - Mendžment "Energoinvesta" iz Sarajeva u proteklih desetak godina prihvatao je, bez bilo kakvih sudskih odluka, sporazume o naplati inozemnih potraživanja umanjene za 10 do 20 odsto, pokazala je dosadašnja istraga o poslovanju ove kompanije.

Istragom, koju provodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, došlo se do podataka da je neke od ovih odluka potpisao bivši direktor ove firme i aktuleni premijer FBiH Nedžad Branković.

"'Energoinvest' je u predratnom periodu imao realizirane, a nenaplaćene poslove u inozemstvu vrijedne desetine miliona KM. Tokom i nakon rata rukovodstvo ove kompanije biralo je razne posrednike za naplatu ovih potraživanja. Prihvatali su sporazume o isplati potraživanja umanjenih za 10 do 20 odsto.

Nepoznato je kako su birali posrednike te zašto su pristajali na isplatu umanjenog iznosa kada postoje validni ugovori i dokazi o obavljenim poslovima", kazao je sagovornik "Nezavisnih" uključen u istragu.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u februaru ove godine naredilo je otvaranje istrage o poslovanju "Energoinvesta", a Federalna finansijska policija izuzela je dokumentaciju firme koja se odnosi na privatizaciju, podjelu firme na kćerke kompanije, prodaju imovine firme u inozemstvu, naplatu potraživanja.

"Ova je kompanija prije rata bila, u regionalnim okvirima, gigant. Imali su razgranatu mrežu poslova u Evropi, Aziji i Africi. Radi se o desetinama ili stotinama miliona KM vrijednim ugovorima. U periodu koji je obuhvaćen istragom dio ranije nenaplaćenih potraživanja je naplaćen, ali sumnjivim pogodbama. Također, imovina je prodavana po cijenama daleko nižim od tržišnih. Primjerice, Nedžad Branković je potpisao odluku o prodaji stambenog prostora u Ljubljani za nevjerovatno malu sumu novca", kaže naš sagovornik.

Zufer Dervišević, načelnik Finansijske policije, potvrdio je da su provjere poslovanja ove kompanije u toku.

"Nalog za ove provjere dobili smo od glavnog kantonalnog tužitelja iz Sarajeva. Detalje istrage ne možemo otkrivati jer je vodi kantonalni tužilac", kazao je Dervišević odbijajući precizirati kada bi istraga mogla biti okončana.

Komentar aktuelnog premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića na rezultate istrage proteklih dana nismo uspjeli dobiti.

Ko je sve rukovodio "Energoinvestom"

Od kraja rata naovamo "Energoinvestom" su, osim Nedžada Brankovića, rukovodili i Edib Bukvić, te Božidar Matić, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH i aktuelni predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH. Sadašnji generalni direktor je Džemail Vlahovljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije