BiH

Izgorjela džamija u selu Fazlagića Kula kod Gacka

Izgorjela džamija u selu Fazlagića Kula kod Gacka
Izgorjela džamija u selu Fazlagića Kula kod Gacka

TREBINJE - U selu Fazlagića Kula kod Gacka juče ujutro je izgorjela džamija, potvrđeno je u Centru javne bezbjednosti (CJB) Trebinje, ali još nije poznato da li je požar podmetnut.

"Izgorjela je unutrašnjost džamije, ali vatra nije zahvatila minaret", rekla je Gordana Šalvarica, tužilac Okružnog tužilaštva u Trebinju.

Ona je dodala da će uzroci biti poznati kada bude obavljeno vještačenje. Osim uzroka pouzdano se ne zna ni kada je požar buknuo. Kada su vjernici došli oko osam časova vatra je i dalje tinjala. Požar se nije mogao ugasiti jer ga, kako tvrde povratnici u to selo, niko nije primijetio budući da se od njihovih kuća džamija ne vidi.

Policijskoj stanici Gacko oko 7.50 prijavljeno je da je izgorjela džamija, a vatrogaci nisu primili nikakvu dojavu niti su pozvani da intervenišu.

U CJB Trebinje je rečeno da su na teren odmah izašli tužilac Okružnog tužilaštva, inspektori MUP-a RS za protivpožarnu zaštitu i pripadnici CJB, ali da se o uzrocima požara još ne zna ništa, jer uviđaj još traje.

U Medžlisu Islamske zajednice Trebinje kažu da u nedjelju naveče do 21 čas nije bilo ništa sumnjivo, ali da se juče ujutro, kada su prvi vjernici došli na bajram-namaz, još vidio dim iz objekta, gdje je izgorjela sva unutrašnjost i krov. Imam trebinjski efendija Husein Hodžić tvrdi da uzrok požara ne mogu biti elektroinstalacije ili neki električni aparat, što je potvrdio i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Gacko Lutvija Fazlagić, koji je posljednji bio u džamiji prije nego što je izgorjela. On je, kako je objasnio, iz džamije izašao u nedjelju predveče i tvrdi da su svi električni aparati i grijalice ostali pogašeni, te da je jedino ostalo upaljeno svjetlo na munari.

"Ne želim da nagađam, niti znam, a niti od Boga smijem nagađati šta se desilo, a istraga će pokazati istinu", dodao je Fazlagić.

U istragu se uzda i imam trebinjski efendija Hodžić, koji je juče odmah nakon jutarnje molitve u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju otišao u Fazlagića Kulu.

"Ovo je, na dan Bajrama, bilo nešto i strašno i bolno, ne samo za ovdašnje stanovništvo koje se odlučilo na povratak i život u Fazlagića Kuli, nego i za sve nas Bošnjake ovog kraja i šire", rekao je efendija Hodžić.

On je pozvao javnost na strpljenje i razboritost, kakva je u ovakvim trenucima najpotrebnija, apelujući na najviše istražne i druge organe u BiH da daju maksimum kako bi istina izašla na vidjelo.

Efendija Hodžić je rekao da Bošnjaci neće biti zadovoljni, kako kaže, frazama lokalnih istražnih organa "istraga je u toku" i da je ovoga puta stvar "mnogo ozbiljnija". Rekao je da je ovaj slučaj "ozbiljna prijetnja" povratnicima i izrazio nadu da će organi javnog rega i mira, kako je naveo, "uspjeti da saznaju ko je zapalio džamiju".

Načelnik opštine Milan Radmilović izrazio je žaljenje što je taj požar izbio na veliki praznik Bošnjaka - Kurban-bajram i istakao da će mještanima Fazlagića Kule pružiti maksimalnu pomoć.

Džamija u Fazlagića Kuli, gdje živi oko 40 starijih povratnika Bošnjaka, obnovljena je prije nekoliko godina.

EUPM nadgleda istragu 

Policijska misija EU u BiH (EUPM), koja nadgleda istragu policije RS o požaru koji je juče ujutro izbio u džamiji u selu Fazlagića Kula kod Gacka, pozvala je javnost da se suzdrži od spekulacija o uzroku tog incidenta dok istraga ne bude okončana i sve činjenice utvrđene.

"Riječ je o tragičnom incidentu, koji shvatamo vrlo ozbiljno. Službenicima Policijske misije EU naređeno je da odu na lice mjesta, nadgledaju istragu i pruže svu potrebnu pomoć policiji RS", izjavio je šef Policijske misije EU u BiH Štefan Feler.

U saopštenju EUPM-a ističe se da su istrage takvih slučajeva kompleksne i teške, te da će EUPM nastaviti da pruža stručnu pomoć agencijama za sprovođenje zakona da bi uzrok požara bio otkriven.

Čađo: Učinićemo sve da utvrdimo uzrok požara

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, kazao je da će MUP u saradnji s nadležnim tužilaštvom učiniti sve kako bi bio utvrđen uzrok izbijanja požara u džamiji u selu Fazlagića Kula u Gacku.

On je naglasio da u ovom trenutku ne raspolažu svim činjenicama i saznanjima koje bi potvrdile način izbijanja požara, s obzirom na to da uviđajne ekipe još rade na terenu.

"Uviđaj su obavljali ljudi zaduženi za te aktivnosti iz CJB Trebinje, a odmah po saznanju o požaru policija RS formirala je dodatni tim stručnjaka iz te oblasti, koji je odmah upućen u Fazlagića Kulu", istakao je Čađo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije