BiH

Radnicima veće plate i do 100 odsto

Radnicima veće plate i do 100 odsto
Radnicima veće plate i do 100 odsto

BROD - Sindikat i poslovodstvo Rafinerije nafte u Brodu potpisali su juče Kolektivni ugovor, kojim se plate zaposlenih povećavaju, u prosjeku za 50 do 70 odsto, dok će radnicima sa najnižim platama plate biti povećane čak i duplo.

Aleksandar Litvinjenko, generalni direktor Rafinerije, ocijenio je da je novi kolektivni ugovor povoljniji od prethodnog, jer podrazumijeva bolju zaštitu na radu, veće plate i ostale uslove.

Dosadašnja prosječna plata radnika u Rafineriji iznosila je oko 480 KM.

"Radnici Rafinerije u Brodu imaju povoljnije socijalne uslove i bolje su zaštićeni na radu od radnika koji su zaposleni u naftnoj industriji u Rusiji", rekao je Litvinjenko nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora.

Prema njegovim riječima, novi kolektivni ugovor djelo je zajedničkog rada Sindikata Rafinerije i novog vlasnika ove firme ruske kompanije "Zarubežnjeft".

On je istakao da je ovakav ugovor neophodan kako bi se znalo kakve obaveze imaju radnici prema poslu koji obavljaju, ali i kakve odnose treba da ima poslovodstvo prema zaposlenima.

Danilo Broćilo, predsjednik Sindikata Rafinerije nafte, objasnio je da povećanja neće biti linearna, tako da će radnici sa najnižim primanjima imati povećanje od 100 odsto, dok će oni sa višim primanjima imati manji procenat povećanja.

On je posebno istakao da se ugovorom najviše boduje i cijeni proizvodni rad.

Prema njegovim riječima, više od pola odredbi Kolektivnog ugovora koje on uređuje već je primjenjivano u praksi, što dovoljno govori o ozbiljnosti novog vlasnika Rafinerije.

"U ugovoru posebna pažnja je posvećena bezbjednosti zaposlenih i to je nešto što zanima i radnike i poslodavce", kazao je Broćilo, podsjećajući da je novi poslodavac januara prošle godine povećao osnovno osiguranje radnika sa 30 na 100 KM.

On je objasnio da to znači da bi radnik, u slučaju da postane trajni invalid, umjesto 30.000 dobio 100.000 KM.

"Radnici naftne industrije se polako penju na ljestvici primanja i zajedno sa poslodavcem polako idemo ka tom cilju", kazao je Broćilo ističući da će ova grana privrede vratiti onaj primat koji i zaslužuje.

Proizvodnja prema planu

Aleksandar Litvinjenko, generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu, izjavio je da su postrojenja u Rafineriji od početka rada do danas preradila 30.000 tona sirove nafte i da se proizvodnja derivata odvija prema planu.

"Ne postoje nikakvi problemi u radu. Iako postrojenja mogu da prerađuju maksimalno 3.600 tona sirove nafte dnevno, mi za sada ne planiramo da prerađujemo toliku količinu", istakao je Litvinjenko.

Litvinjenko je potvrdio da se na benzinske pume u Republici Srpskoj i BiH svakodnevno otpremaju derivati proizvedeni u Rafineriji, ali da još nisu stečeni sulovi da se radi punim kapacitetom.

On je dodao da proizvodnju diktira naftno tržište u BiH i istakao da se veća prerada u Rafineriji Brod može očekivati naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije