BiH

Mladen Bosić predsjednik SDSa

Mladen Bosić predsjednik SDSa
Mladen Bosić predsjednik SDSa

DOBOJ - Mladen Bosić izabran je juče za predsjednika Srpske demokratske stranke za period od šest mjeseci na Skupštini ove stranke održanoj u Doboju. Bosić je dobio podršku 190 od 351 člana Skupštine, dok je njegov protivkandidat Radomir Kezunović dobio 108 glasova.

Zamjenik predsjednika SDS-a juče nije izabran, jer ni jedan od dva kandidata za tu funkciju - Anđelko Grahovac iz Banja Luke i Obren Petrović iz Doboja nije dobio dovoljan broj glasova. Grahovac je dobio 140, a Petrović 108 glasova, što nije dovoljno za izbor na tu funkciju. Zamjenik predsjednika SDS-a biće izabran u maju, na sledećoj Skupštini stranke.

Bivši predsjednik SDS-a Dragan Čavić, čija je ostavka prihvaćena na jučerašnjoj Skupštini, je rekao da je `sada očigledno kakve su bile ambicije Mladena Bosića od početka do danas - a to je da bude prvi čovjek stranke i da se iz političke igre isključi Dragan Čavić`.

`Bosić je sam rekao da je odgovoran za loš izborni rezultat i nije logično da on sada bude predsjednik stranke. To potvrđuje da je to proces koji je od početka vođen iza mojih leđa. To neće biti dobro za SDS`, rekao je Čavić.

Bosić je nakon loših izbornih rezultata prvi podnio neopozivu ostavku na funkciju zamjenika predsjednika SDS-a, koja je juče prihvaćena.

Nakon što je izabran za predsjednika stranke, kazao je da samo želi da radi na stabilnosti SDS-a do unutarstranačkih izbora.

`Naš glavni cilj je da do maja izađemo s jasnim konceptom ka svim pitanjima, o ustavnim promjenama, policiji i svemu onome što čeka RS, i da se spremimo za lokalne izbore 2008`, rekao je Bosić. Najavio je i da će SDS u RS djelovati kao opozicija. On nije želio komentarisati navode Čavića da nije trebalo da prihvati mjesto predsjednika, jer je prethodno podnio neopozivu ostavku na funkciju zamjenika predsjednika.

`Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa i Čavić. Naravno, ako je sve u okviru pristojnog i normalnog ponašanja. Ne želim da se vrijeđamo i njegove izjave nisam shvatio kao uvredu, nego njegov stav`, rekao je Bosić i napomenuo da je njega na mjesto predsjednika SDS-a predložila većina opštinskih odbora, dok nijedan opštinski odbor za to mjesto nije ponovo predložio Čavića.

Novo rukovodstvo SDS ima ograničeni mandat - do izborne sjednice Skupštine, koja bi trebalo da bude održana u maju naredne godine.

Sjednici Skupštine stranke prethodila je sjednica GO u petak naveče, na kojoj je odlučeno da se o ostavkama Čavića i Bosića glasa javno, aklamacijama, a ne tajno, kako bi se izbjegle manipulacije. Kako saznajemo, Čavić je juče u jednosatnom izlaganju pred delegatima Skupštine govorio o dešavanjima u SDS-u, pokušavajući da obrazloži zbog čega je došlo do loših izbornih rezultata, a tokom sjednice na rad Dragana Čavića, kako je potvrdio naš izvor iz SDS-a, upućene su brojne primjedbe. Najoštriji je bio Goran Popović, visoki funkcioner SDS-a, koji je Čaviću rekao da je radio `vanstatutarno i da nije poštovao odluke legalnih organa stranke`.

Momčilo Novaković, koji je blizak kadar Draganu Čaviću, juče je podnio ostavku na funkciju šefa Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer je, kako je istakao, `nezadovoljan dešavanjima u stranci`.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije