BiH

BiH kao savez država

BiH kao savez država
BiH kao savez država

BIJELJINA - Premijer Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je juče da će na narednom sastanku trojice lidera u Mostaru iznijeti stav da bi BiH trebalo da bude definisana kao savez država sastavljen od federalnih država.

"RS bi bila jedna federalna država u okviru tog saveza koja bi imala svoja prava i ovlaštenja. Mi imamo jasan prijedlog - BiH kao savez država s tim da federalne države imaju na primjer pravo da uspostavljaju diplomatske odnose po pitanjima za koje su nadležne", rekao je Dodik na javnoj tribini "SNSD - koncept u borbi protiv ekonomske krize", održanoj u Bijeljini.

On je istakao da time ne bi bila dovedena u pitanje pozicija BiH.

"Mi podržavamo Dejtonski sporazum i sve njegove odredbe, a ako neko želi da razgovaramo o ustavnim promjenama, ovo je naš stav i pristup. RS ima svoju Skupštinu, Vladu, predsjednika, donosi zakone, suvereno odlučuje o mnogim pitanjima i iole obrazovan čovjek može vidjeti i konstatovati da je RS federalna država u okviru BiH", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da bi takav savez država u BiH bio dobra mjera za uvažavanje sva tri naroda i svih koji žive u njoj, te da bi bila obezbijeđena sloboda kretanja, jedinstveno tržište i jedna moneta.

Prema njegovim riječima, savez država imao bi vojsku i neophodne nadležnosti, a shodno interesu EU, u okviru zajedničkih instistucija, bila bi pravljena koordinacija za ono što se zove EU.

"Tako bi bila sačuvana i BiH, a istovremeno bismo izgradili i ono što želimo da izgradimo i ono što je naš interes - moćna i jaka RS, nepromijenjena teritorija koja je sada, a ne ona kojom neko spekuliše i laže o nekim regijama, podmeće i zbunjuje narod. Nema nijednog razloga da neko posumnja u drugačija razmišljanja RS", poručio je Dodik.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a, rekao je da političari BiH, koji "uglavnom sjede u Sarajevu, svojim potezima vraćaju BiH unazad i udaljavaju je od EU".

"Postoje oni koji stalno razmišljaju o BiH u prošlosti ili kako je vide u budućnosti, ali je opšta saglasnost da BiH jeste na putu ka EU. Uvijek potoje neki koji bi s tog puta da je skrenu", rekao je Radmanović.

On je izrazio uvjerenje da su građani BiH, i RS posebno, sigurno za evroatlantske integracije i za, kako je rekao, daleko bolji život.

"Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik i njegova kancelarija prerastu u specijalnog predstavnika EU. Naravno, ne možemo sa sigurnošću govoriti šta će se desiti, ali smo apsolutno i danas spremni na to", rekao je Radmanović.

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i potpredsjednik SNSD-a, ocijenio je pozitivnim da se u prethodnom periodu uspjelo sačuvati povjerenje komercijalnih banaka, koje je bilo narušeno.

On je dodao da je u prvoj fazi ekonomske krize sve odrađeno "na zadovoljavajući način".

RS i politički i ekonomski održiva

Premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da je Srpska i ekonomski i politički samoodrživa i da je to svima u svijetu jasno.

On je rekao da je Vlada RS donošenjem niza mjera za sprečavanje i ublažavanje efekata svjetske finansijsko-ekonomske krize učinila maksimum kako bi ti negativni efekti što manje pogodili RS.

"RS ima milijardu KM i od toga 600 miliona KM čeka razvojne programe. U ekonomskoj krizi je cio svijet, pa i BiH. Ono što mi moramo uraditi sada jeste da se objedinimo, prihvatimo taj talas krize i platimo što je moguće manje cijenu krize", rekao je Dodik.

Ispunjavati ciljeve i uslove PIC-a

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da bi ispunjavanje ciljeva i uslova Savjeta za implementaciju mira dalo za pravo BiH da podnese aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU.

"Savjet ministara BiH uputio je amandman na status Brčko distrikta Parlamentarnoj skupštini BiH, a očekuje se da bude riješen i status državne imovine, što znači da će ciljevi i uslovi pet plus dva biti završeni i to bi značilo da napredak u BiH postoji", rekao je Špirić novinarima u Bijeljini.

On je dodao da BiH očekuje progres i da bi aplikacija mogla biti predata i da je to ono što ga, kako je rekao, ohrabruje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije