BiH

Cerić posjetio zlostavljanu djevojčicu

Cerić posjetio zlostavljanu djevojčicu
Cerić posjetio zlostavljanu djevojčicu

TRAVNIK - Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa efendija Cerić obećao je juče u selu Gluha Bukovica porodicama koje su u sudskom postupku svjedočile o bludnim radnjama mjesnog imama pomoć ukoliko im bude ugrožena sigurnost.

Noć uoči Cerićeve posjete, Salih Hadžić, jedan od svjedoka optužbe, prijavio je policiji da je kod njegove kuće pucano iz vatrenog oružja.

Najveći broj mještana Gluhe Bukovice ne priča sa ovim porodicama, a nakon što je imam Rešad Omerhodžić u petak u Travniku osuđen na godinu i pol zbog bludnih radnji nad maloljetnom N.T., potpisali su pismo u kojem tvrde da je on častan čovjek i da je presuda pogrešno donesena.

"Neko je u subotu navečer pucao iz pištolja pored moje kuće. Komšije nisu htjele svjedočiti policiji, kazali su kako je neko bacao petarde", rekao nam je Hadžić. 

Drago Vukoja, komesar MUP-a Srednjobosanskog kantona, potvrdio je da je Hadžić u subotu navečer prijavio pucnjavu.

"Policiji je kazao da je na putu pored svoje kuće, nakon pucnjave, vidio Amira Hodžića zvanog Beg. Policija je ispitala Hodžića, koji je rekao da je bacio dvije petarde. Za to djelo mu je uručen prekršajni nalog", kazao je Vukoja.

Osim sa Hadžićem, reis Cerić juče je u selu razgovarao sa maloljetnom N.T. i njenom porodicom.

"Ostavio nam je kontakt telefon i obećao pomoć u slučaju da nas neko napadne", rekla je Advija Tahirović.

Advija Tahirović kaže kako joj je Cerić tokom jučerašnje posjete rekao da nije znao za nemile događaje.

"Iako sam zvala Islamsku zajednicu, rekao je kako se njemu niko nije obraćao. On je istakao kako je N.T. i njegova kćer i da je naš advokat Duško Tomić ne može voljeti više od njega", rekla je Tahirovićeva.

Ona je dodala da reis Cerić nije htio komentarisati događaj, rekavši kako će sačekati konačan ishod suđenja.

Nepravomoćnom presudom Omerhodžić je osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetne polaznice vjerske škole koje se dogodilo prije skoro četiri godine.

U prijavi protiv imama Omerhodžića, podnesenoj 2005. godine, tada desetogodišnja N.T. je navela kako je imam polaznice mekteba odvodio u posebne prostorije i bludničio nad njima.

"Mislio sam da će se reis izviniti"

Salih Hadžić kaže kako je jučer primio reisa Mustafu efendiju Cerića jer je mislio da je kao poglavar IZ BiH došao da se izvini.

"Međutim, došao je u ulozi kriminalnog inspektora da moju djevojčicu ispita šta joj je Omerhodžić radio prije šest godina. Iz njegove priče mogao sam zaključiti da vjeruje kako je osuđeni imam nevin", rekao je Hadžić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije