BiH

Izmanipulisana djeca u Gluhoj Bukovici

Izmanipulisana djeca u Gluhoj Bukovici
Izmanipulisana djeca u Gluhoj Bukovici

TRAVNIK - Plač i žaljenje djece u selu Gluha Bukovica zbog odlaska imama Rešada Omerhodžića osuđenog za bludničenje vješto je pripremljena manipulacija nad mališanima.

Saopštili su ovo jučer iz Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, iz Ureda ombudsmana BiH i iz Ureda ombudsmana Federacije BiH.

Selo Gluha Bukovica kod Travnika i porodicu nad čijom je maloljetnom kćerkom, prema presudi, bludničio efendija Omerhodžić u nedjelju je posjetio Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH.

Mještani Gluhe Bukovice Cerića su dočekali s djecom i ubjeđivali ga kako su optužbe na račun Omerhodžića lažne. Omerhodžić se u tom trenutku uplakan našao okružen također uplakanom djecom koja su na pitanje da li je imam kriv horski odgovarala da ne daju svog efendiju i da nije ni za šta kriv.

"Ovo je čista manipulacija nad djecom, što je neshvatljivo i neprihvatljivo. Također i reisova izjava da je u Gluhu Bukovicu došao da uzme iskaz one koja je optužila efendiju je za svaku osudu jer preuzima funkciju pravosudnih organa", upozorio je Mehmed Halilović, zamjenik ombudsmana za medije FBiH. 

Iz Ureda ombudsmana BiH kažu da su zabrinuti stepenom manipulacije nad djecom u selu Gluha Bukovica.

"Neophodno je da rješavanje ovog slučaja bude vraćeno u institucije jer vaninstitucionlano rješavanje problema usložnjava međuljudske odnose i stvara uslove za kršenje ljudskih prava", saopštili su iz Ureda ombudsman BiH i pozvali na dijalog i suzdržavanje od radnji koje sadrže elemente zloupotrebe i manipulacije posebno nad djecom.

Muhamed Džemidžić, izvršni direktor Helsinškog komiteta, tvrdi kako djeca nisu smjela prisustvovati ovakvom događaju.

"Djeci tamo nije bilo mjesto i to je kršenje njihovih prava. Za ovakvo stanje najodgovorniji su roditelji, obrazovne ustanove, a onda i šira društvena zajednica", kazao je Džemidžić.

Općinski sud u Travniku Omerhodžića je u petak nepravomoćno osudio na 18 mjeseci zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetne N.T. polaznice mekteba u Gluhoj Bukovici koje se dogodilo prije četiri godine. Islamska zajednica BiH suspendovala je imama Omerhodžića do pravosnažnosti presude.

Džemidžić upozorava kako djecu niko ne smije zloupotrebljavati s ciljem ostvarivanja bilo kakvih interesa, te da djeca u Gluhoj Bukovici moraju biti zaštićena od događaja koji "još nema konačan sudski epilog".

"Teško je na osnovu televizijskog snimka ili novinskih članaka zaključiti kako se toliki broj djece okupio na jednom mjestu i da li je sve bilo inscenirano. Niti se može reći kako se glavni akter našao uplakan među djecom. Ne znamo da li se dogodilo spontano ili namjerno. U svakom slučaju vjerujem da većina roditelja u BiH smatra da takva situacija nije dobra za njihovu djecu", rekao je Džemidžić.

Ni u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH nisu mogli potvrditi da li je nedjeljnji događaj u Gluhoj Bukovici režiran ili se dogodio spontano. Istakli su kako svi roditelji ispoljavaju svoje stavove kroz djecu, samo je razlika u načinu i okolnostima u kojima ti stavovi budu ispoljeni.

Omerhodžić napušta selo

Nusret Avdibegović, travnički muftija, kazao je kako je Rešad Omerhodižić jučer morao napustiti Gluhu Bukovicu.

"Njegov odlazak dogovoren je za danas. Odluka suda za nas je značajna, a posebno suspenzija koju mu je izrekao Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema. Omerhodžić u Travniku ima stan i tamo će se preseliti. Također će ostvarivati sva prava koju ga sljeduju po suspenziji. A to je 50 odsto od ličnog dohotka i zdravstveno i penziono osiguranje", rekao je juče Avdibegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije