BiH

Avioni propadaju

Avioni propadaju
Avioni propadaju

BANJALUKA - Sudbina 22 borbena aviona BiH u bazi u Mahovljanima kod Banjaluke, koji već dvije godine ne lete, još je neizvjesna, jer nije donesena odluka da li će avioni biti upućeni na remont ili će biti prodati.

Naime, čeka se da Predsjedništvo BiH donese odluku o sudbini sedam orlova, jednom supergalebu, te 14 jastreba, od kojih su dva rashodovana i tri neupotrebljiva. Umeđuvremenu, avioni propadaju i vrijednost im pada iz dana u dan.

Igor Crnadak, zamjenik ministra odbrane BiH, smatra da je najbolja opcija da avioni što prije budu prodati ukoliko je to moguće jer, kako kaže, u BiH ne postoji potreba za borbenom avijacijom, a vrijednost im pada.

"Iz svih razgovora sa NATO i sa pripremama u tom pravcu je jasno je da nam ti avioni ni neće trebati. Inicirani su razgovori sa Ministarstvom odbrane Srbije koji su za njih zainteresovani", rekao je Crnadak.

Crnadak je pojasnio da su u Banjaluku dolazili predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i da je dogovoren dolazak njihovih eksperata koji bi procijenili te avione kako bi ih kupili.

Brigadir Vlado Gvozden, stručni saradnik za upotrebu vazduhoplovstva u Ministarstvu odbrane BiH, rekao je da je to ministarstvo uputilo Predsjedništvu Studiju o budućnosti avijacije u BiH, ali da Predsjedništvo još nije donijelo nikakvu odluku.

Brigadir Gvozden pojašnjava da su prema predloženoj studiji Predsjedništvu ponuđene tri opcije, a u svakoj od njih predloženo je da avioni budu prodati. Jedna opcija uključuje kupovina šest do osam novih aviona lovaca tipa F16, ili evropskih eurofajter ili gripen, a u igri su i ruski lovci MIG 29.

Druga opcija je da patrolu nad bh. nebom uz naknadu obavljaju NATO članice, a treća da vazduhoplovstvo bude preusmjereno na pomoć civilnom stanovništvu i razvoj transportne avijacije.

Gvozden tvrdi da su avioni koji se nalaze u Mahovljanima spori jer se radi o jurišnim avionima za podršku kopnene vojske i da nisu pogodni za takozvani air policing, odnosno zadatke patroliranja.

"Ti avioni nisu ni isplativi za remont. Remont orla košta dva miliona dolara za osam do devet godina letne sposobnosti. Treba 250.000 dolara za remont jastrebova. Avioni orao mogu presresti sporije avione, ali ne mogu vršiti borbu s većim letjelicama", rekao je on.

Gvozden takođe tvrdi da ako se Predsjedništvo odluči za kupovinu savremenih lovačkih aviona, cijena će biti između 20 i 30 miliona dolara po primjerku, a uz to dolaze i troškovi održavanja, nabavke dijelova i naoružanja, te obuke posade.

U Predsjedništvu, pak, kažu da je studija upućena nazad u Ministarstvo odbrane na doradu, te da će Predsjedništvo odluku donijeti čim dobije dorađeni materijal. Za sada niko ne može reći kakva odluka će biti donesena.

Sudbina pilota će po svemu sudeći pratiti i sudbinu avijacije.

Ako bude donesena odluka za kupovinu F16 ili MIG-ova, piloti će biti preusmjereni na obuku za te tipove aviona. U suprotnom će ili biti preusmjereni u pilote helikoptera i upućeni u dvije helikopterske baze u Zalužanima i Rajlovcu.

Gvozden, koji je i sam pilot, kaže da mu nedostaje letenje mlaznim avionima jer trenažu održavaju samo na klipnim utvama.

"Volim da letim jer je to poseban doživljaj. Ne znam koji izraz može najbolje izraziti taj osjećaj. To je za svakog pilota nešto posebno i pada im jako teško kad ne mogu da lete", rekao je on.

Vojna saradnja Srbije i BiH

Ministarstva odbrane BiH i Srbije potpisala su u Beogradu Plan bilateralne vojne saradnje u 2009. godini, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane BiH.

"Težište saradnje u ovoj godini biće na obuci u području medicinskog zbrinjavanja, obuci pripadnika Oružanih snaga za izvršavanje zadataka antibiološke i hemijske odbrane, kao i na razmjeni iskustava i pružanju praktične pomoći u rješavanju personalnih i logističkih problema", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije