BiH

OHR ugrožava stabilnost BiH

OHR ugrožava stabilnost BiH
OHR ugrožava stabilnost BiH

BANJALUKA - Milorad Dodik, premijer RS, izjavio je juče da je "osnovna djelatnost OHR-a stvaranje nestabilnosti u BiH radi opstanka te strukture, čime direktno ugrožava jedan od dva bitna cilja Dejtonskog sporazuma".

Dodik je, u izlaganju poslanicima Narodne skupštine RS o Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja s RS na institucije BiH, istakao da je "stabilnost BiH ugrožena najviše dugotrajnim i protivpravnim djelovanjem OHR-a i da je BiH već godinama u zarobljeništvu njegove strukture".

On je naveo i da je svaki visoki predstavnik bio "uhvaćen u mrežu selektivnih informacija koje mu daju dugogodišnji službenici, što strani, što domaći iz sarajevskih struktura".

Dodik je naveo da je dosad sa RS na institucije BiH preneseno ukupno 68 nadležnosti, od čega samo tri imaju ustavni karakter, dok su ostale prenesene nametanjem visokog predstavnika.

On je istakao da je za 11 godina OHR donio više od 800 odluka, oko 300 propisa i 500 smjena, te dodao da to što su činili međunarodni predstavnici od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nema nikakvo uporište u tom međunarodnom ugovoru niti u međunarodnom pravu.

"Protektorat nikada nije bio mandat međunarodne zajednice, već određenih grupa koje su koristile uspostavljeni mir za svoj interes. Protektorat ima pravila, ali okupacija i zarobljavanje institucija BiH koje sprovodi OHR i njegova struktura ne podliježe ni pravu ni odgovornosti", rekao je Dodik i upitao šta Savjet za implementaciju mira 14 godina nakon rata implementira te da donose kominike koji im napiše OHR-a.

On je istakao da Dejtonski sporazum ostaje temelj funkcionisanja BiH i dodao da njegovo urušavanje i revizija pod pritiscima i ucjenama, uz neograničeno i nepravno djelovanje OHR-a, nisu doveli do stabilnosti BiH niti do izgradnje međunacionalnog povjerenja.

"Insistiranje na tome da dejtonska BiH ne može efikasno ostvarivati put ka evroatlantskim integracijama znači da BiH u svojim sadašnjim granicama zapravo i ne može postojati. Dokle god se međunarodni projekt poznat kao dejtonska BiH pokušava strušiti pod plaštom reformi, ljudskih prava, evroatlantskih integracija, dotle će BiH biti na repu demokratskog, ekonomskog i svakog drugog napretka", kaže on.

On kaže da je RS u posljednje tri godine zaustavila prenos nadležnosti i da se "ne smije dozvoliti dalji prenos nadležnosti koji nije zasnovan na odlukama parlamenta RS".

Dodik je još poručio da neće dopustiti da Srpska ostane bez ustavnopravnog kapaciteta i da "neće dopustiti da se ustavnopravni kapacitet RS isprazni, da RS ostane prazna ljuštura, pa da nam onda drugi kažu: 'Eto vam ništa i čuvajte to dobro'".

"Iako Bošnjaci najviše svojataju OHR, očekujući ukidanje ili bar razvlašćivanje RS, ostajanje OHR-a je zapravo najviše na štetu njih samih. Održavanje zablude kod Bošnjaka da će im međunarodna zajednica, čitaj OHR, napraviti državu po njihovoj mjeri, donijeti novi ustav i time poništiti RS, za koju oni kažu da je 'genocidna tvorevina', krade vrijeme svima", poručio je Dodik.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da današnja politička generacija ne smije dopustiti da Srbi u narednih stotinu godina budu dovedeni u situaciju da ih nema ni na prostorima na kojima trenutno žive u BiH.

Izlaganje premijera izazvalo je burne reakcije poslanika opozicije, koji su informaciju ocijenili negativnom.

Muharem Murselović, poslanik SBiH, kaže da je ta stranka protiv informacije jer "se u njoj podstiče podrivanje nadležnosti države BiH".

"Nije normalno da je BiH za Dodika - ništa. Premijer je bio još gori i tvrđi nego uobičajno i napao je sve koji ne misle kao on i na kraju izvršio atak na OHR i međunarodnu zajednicu", kazao je Murselović.

Ramiz Salkić, šef Kluba SDA u Narodnoj skupštini RS, izrazio je nezadovoljstvo Dodikovim govorom i nazvao ga "55 minuta torture".

"Prisustvovali smo omalovažavanju Bošnjaka te njihovom okrivljivanju za sve i svašta", ocijenio je Salkić ističući da Dodikov istup u Skupštini nije istup premijera, "već čovjeka koji ovdje ne želi Bošnjake".

On je ocijenio i da je Dodik u svom izlaganju najmanje govorio o prenosu nadležnosti s entiteta na nivo države.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, istakao je da su skoro sve političke stranke, i vladajuća i opozicija, stajale iza prenosa nadležnosti, te da je bilo i opravdanog prenosa, a to su odbrana i PDV.

On smatra da za prenos nadležnosti ne mogu biti optužene samo PDP i SDS, koje su bile na vlasti kada je najveći broj nadležnosti prenese,n već i tada opozicioni SNSD, koji je sve to podržavao.

Do zaključenja ovog broja poslanici nisu donijeli zaključke niti glasali o informaciji.

Ešdaun odgovoran za prenos nadležnosti

Milorad Dodik optužio je juče bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna da je najodgovorniji za pritiske kojima su izvršeni brojni prenosi entitetskih ovlaštenja na nivo države, te da je najviše doprinio nestabilnosti u BiH.

"Ešdaun je je bio zakonodavna mašina oličena u jednom čovjeku, koji je neprekidno upotrebljavao svoja ovlaštenja, nametao zakone kojima je stvarao nove institucije i direktno prijetio uklanjanju zvaničnika kako bi natjerao entitete da se slože s njegovim planom za prenos nadležnosti na centralnu vlast", istakao je Dodik citirajući jednog službenika međunarodne zajednice.

On je istakao i da je međunarodni službenik Tomas Milman, analizirajući pokušaj reforme policije, govorio o Ešdaunovim namjerama navodeći da je "Ešdaun stavio na kocku budućnost evropskih integracija, što je daleko važnije od njegove lične reputacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije