BiH

EU i SAD snažno podržavaju prudski proces

EU i SAD snažno podržavaju prudski proces
EU i SAD snažno podržavaju prudski proces

BANJALUKA - Prudski proces ima snažnu podršku Evropske unije i međunarodne zajednice, jer je on dragocjen i predstavlja proizvod domaćih političara, istakao je juče u Banjaluci Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, poslije sastanka s liderima SNSD-a i HDZ BiH Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

"Imam snažne instrukcije iz Brisela da podržavam prudski proces, koji ima najjaču podršku potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane", rekao je Incko.

On je naglasio da je prudski proces počeo vlastitim snagama domaćih politačara i da je budućnost BiH da vlastitim snagama rješava probleme. Incko smatra da se ''prudska trojka'' treba proširiti i na ostale partije. Obavezu da sazove naredni sastanak, koji bi trebalo da se desi prije zasjedanja Savjeta za implementaciju mira (PIC) krajem juna, na sebe je preuzeo visoki predstavnik.

''Prudski proces u nastavku treba da se proširi, da dobije širu bazu, da uključi više partija. Ukoliko bi došlo do promjena Ustava BiH potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, a to može da se postigne samo s više partija'', naveo je Incko.

On je izrazio žaljenje zbog nedolaska Sulejmana Tihića, lidera SDA, na sastanak u Banjaluku. Incko je kazao da mu je Tihić potvrdio da neće doći na sastanak ''prudske trojke'' iako ga je obavijestio o temama.

''Poštujem i njegove stavove, ali je vrlo važno da se prudski proces nastavi", rekao je Incko i poručio da svi moraju imati snage za kompromis.

Visoki predstavnik u BiH je zadovoljan činjenicom što je juče razgovarano o državnoj imovini i principima kako da se ona podijeli, radnoj grupi za podjelu imovine, vojnoj imovini koja je, kako je ocijenio, lakši problem za rješavanje, kao i o liberalizaciji viznog režima

"Liberalizacija viza je najvažnije pitanje za građane BiH i vlasti BiH treba što prije da ispune uslove da bi se to dogodilo", naglasio je Incko.

Dodik je izjavio da je na sastanku sa Inckom i Čovićem potvrđeno opredjeljenje za prudski proces, te izrazio očekivanje da će narednih dana biti stvoreni uslovi za održavanje novog sastanka. On je istakao da na jučerašnjem sastanku ništa nije rađeno na uštrb bilo koga, niti je postignut bilo kakav dogovor koji bi nekoga trebalo da dovede u lošu poziciju.

''Potvrdili smo opredjeljenje iz prudskog sporazuma, koje govori o imovini i o tome kako da 69 lokacija, koje su proglašene perspektivnim za Ministarstvo odbrane BiH, bude uknjiženo", rekao je Dodik i dodao da se te lokacije nalaze na cijelom prostoru BiH, odnosno da je dio i u RS.

Dodik je kazao da su juče o imovini razgovarali i sa ekspertima OHR-a i smatra da su napravili napredak.

"Ali, veoma je važno uključiti i ostale u ovu vrstu razgovora. Vjerujem u razgovore u BiH i oni su neophodni", poručio je Dodik.

Dodik i Čović su juče izrazili žaljenje što sastanku, koji je protekao u dobroj atmosferi, nije prisustvovao i lider SDA.

"Spreman sam da nastavim ove razgovore i žao mi je što Tihić nije tu. Ne želim da komentarišem, niti da ulazim u odluku koju je donio", naglasio je Dodik.

Čović je izjavio da razgovori nemaju alternativu i da je potrebno kroz dijalog doći do rješenja problema koji postoje.

On je rekao da se iz BiH mora poslati pozitivna i afirmativna poruka sjednici Savjeta za implementaciju mira, jer je to obaveza koju je "prudska trojka" preuzela.

"Plan je bio da riješimo sve naše probleme u vezi s ''pet plus dva'' ciljeva i uslova, a da u julu otvorimo razgovore o drugim temama koje nas opterećuju", rekao je Čović.

On smatra da bi bilo neodgovorno propustiti razgovore o svim temama, jer to od političkih lidera zahtijevaju i bh. građani.

"Ako nema razgovora, bojim se da bismo imali političku anarhiju i to nas tjera na odgovornost da sjedimo zajedno za stolom i razgovaramo o svim pitanjima", naglasio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije