BiH

Napadnuta starica, povratnici u strahu

SANSKI MOST - Milka Čamber (71) iz sela Krkojevci, općina Sanski Most, preživjela je pravu dramu kada je u njenu kuću provalio nepoznati muškarac i napao je, a taj događaj uznemirio je sve srpske povratnike u ovaj kraj.

Starica je napadnuta prije nekoliko dana dok je bila sama u kući. Preživjela je šok, a kako bi se oporavila, otputovala je kod kćerke u Rumu, Republika Srbija. Ostali srpski povratnici nakon toga strahuju za svoju bezbjednost i strepe da bi se sličan napad mogao dogoditi i njima.

U selu smo zatekli Milkinu kćerku Slobodanku Tešić, koja priča kako je nepoznati provalnik, prije nego što je upao u kuću, presjekao kabal za talefon i odvrnuo osigurače za struju.

"Bilo je poslije pola noći i mama je čula lupanje na prozor. Nedugo potom, provalnik je razbio prozor i počeo da lupa i na vrata", navodi Slobodanka. Kaže kako je njena majka u tom trenutku dograbila sjekiru odlučna da se odbrani od napadača. Provalnik je uspio da otključa vrata i uđe u kuću. "Mama je zaključala vrata sobe, a on ih je provalio jednim udarcem nogom. U tom trenutku mama je podigla sjekiru i zamahnula na napadača koji se uplašio i istrčao iz kuće. Ništa nije ukrao", kaže vidno uznemirena Slobodanka Tešić.

Prema njenim riječima, u tom dijelu sela žive isključivo starije osobe, a smatra kako bi motiv ovog napada mogao biti zastrašivanje, s obzirom da su okolna imanja, ranije u vlasništvu Srba, prodata.

"Naša kuća se nalazi na atraktivnoj lokaciji, svega pedesetak metara od rijeke Sane. Nekoliko ljudi je dolazilo s namjerom da kupi kuću, ali mama ne pristaje na to. Mislim da je neko pokušao da je zastraši kako bi promijenila mišljenje", smatra Tešićeva.

Prva Milkina komšinica Mara Bjelovuk kaže kako do sada nije bilo sličnih događaja u Krkojevcima, te da su nakon napada koji se desio veoma uznemireni.

"Uplašeni smo jer su ovdje većinom stariji ljudi. Djeca nam žive u Republici Srpskoj ili Srbiji i dolaze kući jednom ili dva puta godišnje", navodi ona.

Ona ističe da nema većih problema u odnosima s komšijama Bošnjacima, a isto tvrde i Bošnjaci u Krkojevcima s kojima smo razgovarali i koji su osudili ovaj napad.

Mehmed Libić, komandir Policijske stanice u Sanskom Mostu, tvrdi kako je ovaj slučaj, s obzirom na osjetljivost i moguće konotacije, jer je napadnuta povratnica, jedan od prioriteta u radu ovdašnje policije.

"Intenzivno radimo na slučaju i već smo priveli i ispitali nekoliko lica. Nažalost, još nismo identifikovali napadača", kaže Libić.

 On navodi kako istragu otežava i činjenica da Milka Čamber nije mogla dati tačan opis osobe koja ju je napala.

"Uzeli smo otiske i druge materijalne dokaze i provodimo temeljnu istragu koja će nas, nadamo se, dovesti do počinioca", dodaje Libić.

On nije želio spekulisati o motivima ovog napada istakavši kako će se o svemu više znati po okončanju cijele istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije