BiH

Hrvati napustili Vladu FBiH

Hrvati napustili Vladu FBiH
Hrvati napustili Vladu FBiH

SARAJEVO - Dopremijer Federacije BiH Vjekoslav Bevanda i još tri ministra iz reda hrvatskog naroda napustili su jučer rad u Vladi Federacije BiH.

Dopremijer i ministar finansija Bevanda, Nevenko Herceg, ministar turizma, Feliks Vidović, ministar pravde, i Damir Ljubić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, su napustili rad Vlade FBiH jer su preglasani usvajanjem buduće trase koridora 5c.

Od hrvatskih ministara, njima se jedino nije pridružio Perica Jelečević, ministar rada i socijalne politike.

Niko od ministara jučer nije želio govoriti o napuštanju hrvatskih ministara.

Informaciju je novinarima pročitala glasnogovornica Vlade Raska Denjalić.

"Na kraju sjednice Vlade dopremijer Bevanda, ne želeći da bilateralno komunicira s medijima, obavijestio je Vladu da zbog neuvažavanja argumenata nekih ministara i neprincipijelnosti, Vjekoslav Bevanda, Nevenko Herceg, Feliks Vidović i Damir Ljubić neće učestvovati u radu Vlade Federacije BiH", kazala je Denjalićeva.

Komentar o napuštanju četiri ministra nije želio dati ni premijer Mustafa Mujezinović.

"Ja to ne bih komentarisao. Pitajte ministre koji su napustili sjednicu Vlade zašto su to uradili", kazao je Mujezinović.

Ministri koji su napustili sjednicu Vlade napustili su i zgradu Vlade prije nego što su im novinari uspjeli postaviti pitanje, a kasnije se nisu javljali na telefon.

Jedini koji jučer nije pobjegao od novinara je Ismet Trumić, sekretar Vlade FBiH.

"Nije se raspala Vlada. Od 17 ministara, njih devet čini većinu i ukoliko je devet ministara prisutno, može se održati sjednica. U Ustavu, zakonu i poslovnicima nigdje ne piše koji ministri, iz koje stranke ili iz kojeg naroda treba da prisustvuju sjednicama Vlade", kazao je Trumić, istakavši da je političko pitanje da li je neustavna vlada u kojoj nema hrvatskih ministara.

Trumić je kazao da će se kriza Vlade FBiH riješiti političkim sporazumom.

"Ovo je političko pitanje i tako se i mora riješiti. Rečeno je da do daljeg ovi ministri neće raditi. Vjerovatno sada slijede dogovori i razgovori političkih lidera stranaka o budućem radu Vlade. Hoću da vjerujem da neće doći do duže blokade Vlade", kazao je Trumić.

Vlada je, kako je saopšteno nakon sjednice, većinom glasova utvrdila Prijedlog odluke o usvajanju prostorne osnove prostornog plana područja autoceste na koridoru 5c. 

"Prostorne osnove predstavljaju prvu fazu izrade prostornog plana područja kroz koje treba proći autoput na teritoriji Posavskog, Zeničko-dobojskog, Sarajevskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Inače, pri definiranju konačnog položaja autoceste prihvaćeno je rješenje koje je u najmanjem sukobu sa okolinom, te koje uvažava interese lokalnog stanovništva", navedeno je u saopštenju Vlade.

Na nekim dijelovima, posebno kroz Hercegovinu, obuhvat trase ponegdje je izmješten i po 500 metara u odnosu na prvobitne planove. Vođeno je računa da trasa ne ugrožava Blagaj i Počitelj, kao mjesta od historijskog i prirodnog značaja.

Iako niko nije zvanično obrazložio razloge neslaganja hrvatskih ministara s ovim planom, upravo je ovo izmještanje trase u području Hercegovine uzrokovalo napuštanja rada Vlade.

Privatizacija "Aluminija" biće nastavljena

Iako je Komisija za privatizaciju predložila proglašavanje neuspjelom privatizacije mostarskog "Aluminija", Vlada je juče produžila sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i ovog preduzeća, koji je istekao 8. maja. Od Uprave "Aluminija" traži se donošenje istog rješenja.

"Zaključeno je i da se nastave razgovori s najpovoljinijm ponuđačem izabranim na međunarodnom tenderu raspisanom za prodaju 88 posto kapitala 'Aluminija'", saopšteno je iz Vlade.

Na jučerašnoj sjednici Federalnom ministarstvu pravde odobreno je 15 miliona KM za poboljšanje rada kazneno-popravnih zavoda, te je verificiran aneks ugovora o pridruživanju rudnika uglja "Elektroprivredi BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije