BiH

Topčagić samovoljno istupa u EK

Topčagić samovoljno istupa u EK
Topčagić samovoljno istupa u EK

SARAJEVO - Osman Topčagić, ambasador u Misiji BiH pri Evropskoj uniji, obavijestio je zvaničnike Evropske komisije da će se server za razmjenu podataka nalaziti u nekoj policijskoj agenciji u BiH, iako Interresorna radna grupa još nije donijela odluku o tome.

Prema službenim zabilješkama, koje su u posjedu "Nezavisnih", Topčagić je obavijestio Paolu Pampaloni, voditeljicu Odsjeka za BiH u Direktoratu za proširenje EK, gdje će biti privremeno smješten server.

"Veleposlanik je upoznao sagovornike o potencijalnom privremenom rješenju za pozicioniranje servera za razmjenu podataka koji će se nalaziti u NOC-u. Trajno rješenje lokacije servera biće naknadno određeno, a sigurno će biti neka od policijskih agencija, što EK očekuje od BiH", navodi se u izvještaju sa sastanka Topčagića i Pampalonijeve.

Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga rješenja za adekvatan i funkcionalan model razmjene podataka iz policijskih evidencija u BiH formirana je u martu ove godine i još nije donijela odluku gdje će biti ovaj server.

Kako saznajemo, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić u petak je uputio pismo šefu bh. diplomatije Svenu Alkalaju u kojem traži obrazloženje na osnovu kojih instrukcija Topčagić tako istupa u Briselu, jer nije doneseno konačno rješenje o smještaju ovog servera. Špirić juče nije odgovarao na naše pozive, a Alkalaj je na putu u Njujorku.

Mrežni operativni centar NOC 2 počeo je s radom u julu prošle godine kada je smijenjeni ministar bezbjednosti Tarik Sadović kazao da će to biti "srce svih sigurnosnih evidencija u državi".

Evropska komisija je sa 22,4 miliona evra podržala otvaranje NOC 2 pri Ministarstvu bezbjednosti BiH, a odranije postoji NOC 1 i funkcioniše pri Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Prema posljednjim izvještajima o viznoj liberalizaciji, godinu od otvaranja u NOC 2 nije uspostavljen ni migraciono-informacioni sistem, što je uslov za vizne olakšice, a čeka se i prebacivanje takozvanog AFIS-a namijenjenog za evidenciju otisaka prstiju.

NOC 2 od značaja je i za provedbu Zakona o kretanju i boravku stranaca jer su, prema najavama Sadovića, tu trebalo da budu registri stranaca, informacije o migracijama, te otisci prstiju.

Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti koji obavlja dužnost ministra do imenovanja novog, juče nije odgovarao na telefonske pozive da objasni da li je NOC 2 uspostavio sve registre koji su predviđeni.

Interresornu radnu grupu, koja treba da ponudi konačno rješenje za smještaj servera, čine predstavnici MUP-ova i policijskih agencija u BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka, IDDEEA, VSTS-a, te ministarstava pravde i bezbjednosti BiH. Informaciju o radu ove interresorne radne grupe juče nismo dobili od predsjedavajućeg Samira Rizve zbog vjerskog praznika.

Kako saznajemo, osnovni problem je u zakonskom osnovu za preuzimanje servera za razmjenu podataka, jer jedni tumače da na to ima pravo Ministarstvo bezbjednosti, drugi da to može samo jedna od policijskih agencija, a treći da to može agencija koja je po zakonu osnovana za evidenciju i razmjenu podataka, odnosno IDDEEA i to ukoliko saglasnost daju izvorni organi, a odluku donese Savjet ministara.

Evidencije otisaka prstiju, ukradenih pasoša, te registra ukradenih automobila i razmjena s Interpolom već postoje u IDDEEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije