BiH

Entitetsko glasanje nije dovedeno u pitanje

Entitetsko glasanje nije dovedeno u pitanje
Entitetsko glasanje nije dovedeno u pitanje

BANJALUKA - Entitetsko glasanje neće biti dovedeno u pitanje, potvrdili su iz SNSD-a i PDP-a tokom jučerašnjih odvojenih razgovora tih partija sa ekspertskim timovima iz SAD i EU.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da nespominjanje entitetskog glasanja kao teme za predstojeće razgovore tumače u toj stranci kao uvažavanje stava vlasti u RS da ono ne može biti dovedeno u pitanje.

Novinarima u Banjaluci Dodik je naveo da tokom razgovora sa Stjuartom Džonsom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, i Zoltanom Martinusom, visokim zvaničnikom EU, nije dobio nikakav konkretan prijedlog ili dokument. On je pojasnio da im je rečeno da će dokument dobiti na završnim razgovorima 20. oktobra, kada se u BiH ponovo vraćaju Džejms Stajnberg, zamjenik američkog državnog sekretara Hilari Klinton, Karl Bilt, ministar inostranih poslova Švedske, i Oli Ren, komesar za proširenje EU.

Dodik je rekao da "BiH ne može imati vladu, premijera, predsjednika i ništa ne može proći što nije u interesu RS". On je, takođe, kazao da postoje ideje za izmjenu Ustava i da se svi prijedlozi rade na štetu RS, ali je istakao da ništa ne može proći što nije u njenom interesu.

"Nećemo pristati na bilo šta što smanjuje dejtonski kapacitet RS i javnost u RS može biti potpuno mirna što se toga tiče", naglasio je Dodik.

On je dodao da je za RS prihvatljivo da bude uveden predsjednik Predsjedništva BiH i dva potpredsjednika sa rotacijom svakih osam mjeseci. Od sagovornika je dobio prijedlog da Dom naroda BiH izgubi zakonodavnu djelatnost, ali je i pojasnio da zbog preglasavanja u Ustavnom sudu BiH na taj prijedlog RS neće pristati.

Dodik je ponovio stav da ustavne promjene nisu prioritet za RS, te da se može samo razgovarati o izmjenama odredaba koje diskriminišu ostale ako se kandiduju na izborima.

"Predložio sam da u Ustav bude ugrađeno pravo entieta na referendum o svom statusu. Mora biti jasno da legalizacija tog prava podrazumijeva i saglasnost drugog entiteta, ali to je ono što mi smatramo da mora da bude uključeno u razgovore", rekao je Dodik.

Igor Crnadak, član Izvršnog odbora PDP-a, naveo je da su američki i evropski eksperti u razgovorima sa čelnicima te partije rekli da entitetsko glasanje uopšte ne treba da bude razmatrano.

"Mi smo to danas dobili kao potvrdu i za nas je to jedna veoma značajna vrijednost ovih razgovora", rekao je Crnadak.

I za PDP nije prihvatljivo dovođenje u pitanje RS, niti će PDP, kako je rekao, pristati na bilo kakva rješenja koja idu u tom smjeru.

Crnadak je istakao da je za PDP jedina promjena Ustava moguća u vezi sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

"Ustav BiH nije prepreka za ulazak BiH u EU. Prepreka su lideri i partije koje se u okviru postojećih rješenja ne mogu dogovoriti. Blokade koje su sadašnje vladajuće stranke izazvale ne treba uzeti kao argument za to", rekao je Crnadak.

On je naveo da pitanja poput državne imovine treba da rješava vladajuća koalicija, koja ima kapacitet da se time bavi.

Dodik u Beogradu s Medvedevom

Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, najavio je će 20. oktobra prisustvovati ceremoniji obilježavanja 65. godišnjice od oslobođenja Beograda od fašizma.

"Na toj ceremoniji će biti i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i tamo ću se susresti s njim", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije