BiH

Osveštana crkva svetog Ilije

Osveštana crkva svetog Ilije
Osveštana crkva svetog Ilije

DERVENTA - Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao je juče obnovljenu manastirsku crkvu svetog proroka Ilije u selu Donji Detlak, u opštini Derventa.

U obraćanju prisutnima on je rekao da je manastir u ovom mjestu doživio sudbinu svog naroda, koji je prolazio kroz golgotu očekujući vaskrsenje.

Kumu crkve Sredoju Noviću, ministru civilnih poslova BiH, koji je rođen u Donjem Detlaku i velikim dijelom je zaslužan za obnovu hrama, Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve je dodijelio orden svetog Save.

"Ovo je jedna od najstarijih crkava na području Tuzlanske eparhije, koja je punih stotinu godina odolijevala vremenu i uslovima. U ovaj hram smo uložili ljubav i radost jer se na ovaj način uspostavlja novi kulturnoistorijski kompleks", istakao je Nović.

Eparhija zvorničko-tuzlanska dodijelila je po Zlatni episkopski gramat Miloradu Dodiku, premijeru RS, i Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, za odanost pravoslavnoj vjeri i angažovanost prilikom generalne obnove ovog hrama.

Milorad Dodik, premijer RS, istakao je da je Vlada RS pomogla u obnovi ovog hrama sa više od 100.000 KM.

Nakon osveštanja hrama, koje je okupilo nekoliko stotina vjernika, Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, premijer Milorad Dodik, zatim Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH, i Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, položili su vijence na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske RS iz ovog mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije