BiH

Vlada RS: Napredak moguć samo bez OHR-a

Vlada RS: Napredak moguć samo bez OHR-a
Vlada RS: Napredak moguć samo bez OHR-a

BANJALUKA - Vlada RS je poslala izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem ga obavještava o napretku u BiH, ali i snažnom uplitanju OHR-a koji ometa napredovanje zemlje, izjavio je juče Milorad Dodik, premijer RS.

Dodik je na konferenciji za novinare, organizovanoj uoči sjednice PIC-a, kazao da su u izvještaju koji je RS poslala kao potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma navedeni relevantni aspekti o napretku BiH, ali i o zloupotrebama ovlaštenja visokog predstavnika i faktora međunarodne zajednice, te njihovom protivpravnom djelovanju.

Premijer RS istakao je u pismu predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti UN Tomasu Mejru Hartingu da Vlada RS vjeruje da izabrano vođstvo BiH bez nezakonitog međunarodnog uplitanja može ubrzati politički napredak i izgraditi bolju budućnost.

Dodik je kazao da se uvijek uoči PIC-a dramatizuje situacija kako bi bio podnesen negativan izvještaj o situaciji u BiH i da se namjerno zanemaruje sve dobro urađeno.

"Apsurd je da se za tri dana navršava 14 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovonog sporazuma i da od tada traje neprekidni mir u BiH o kojem će i danas odlučivati PIC", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će se danas zadnji put obratiti PIC-u jer je, kako smatra, "on izgubio svaki legitimitet".

Prema ocjeni Dodika, današnja sjednica PIC-a neće biti dan "d" već će poslije nje nastati zatišje koje će se narušiti pred neko sljedeće zasjedanje tog tijela.

Govoreći o radu OHR-a, on je podsjetio na svoj, ali i stav mnogih zvaničnika EU da OHR sprečava evropski put BiH, dodajući da se u svim relevantnim izvještajima navodi da BiH ne može aplicirati za članstvo u EU dok postoji OHR.

"OHR je navijačka grupa predvođena visokim predstavnikom, koja ispunjava želje bošnjačkih lidera", kazao je Dodik.

On je naglasio da će svako sljedeće nametanje bilo čega od strane visokog predstavnika RS odbiti.

"Ne može sarajevska čaršija da određuje šta da radi visoki predstavnik i ne može visoki predstavnik da odlučuje o odlukama o kojima je odlučivao parlament BiH", rekao je Dodik.

On je kazao da i neki sa bošnjačke strane žele da se obračunaju sa OHR-om, te da i Hrvati nemaju razloga da to ne učine i zapitao se kakav kapacitet će OHR će imati nakon sljedećih izbora.

"OHR godinama drži RS krivom iako se ona zalaže za sprovođenje Dejtona", rekao je Dodik, dodajući da je taj sporazum "najviše puta prekršio visoki predstavnik koji je donosio zakone i smjenjivao pojedince iako to nije smio".

Što se tiče ustavnih promjena, Dodik je rekao da su predložene promjene kroz butmirski proces suštinske i zadiru u Dejtonski sporazum, a rade se samo kako bi se zadovoljila bošnjačka strana.

Prema njegovim riječima, taj proces je kreiran u okviru međunarodne zajednice i "vegetira", kako bi bila naglašena neophodnost ustavnih promjena.

"Mi smo izašli s ponudom koja podrazumijeva osam promjena Ustava i koja bi tek trebalo da dobije potvrdu u parlamentu RS i to dvotrećinskom većinom", rekao je Dodik, ocjenjujući da bi one trebalo da budu prihvaćene i od drugih.

Dodik je istakao spremnost na svaki domaći dijalog, navodeći da on niti bilo ko iz SNSD-a ili Vlade neće učestvovati na plenarnim sastancima kojima rukovode stranci jer, kako je kazao, oni nemaju legitimitet da se time bave.

Prema njegovim riječima, RS nije zainteresovana za jačanje BiH, te da više neće biti prenosa nadležnosti.

"Ako neće da prihvate što nudimo jer im je malo, to je njihov problem", kazao je Dodik, tvrdeći da će to sve isto ponoviti i strancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije