BiH

Pretreseno sjedište BN televizije

Pretreseno sjedište BN televizije
Pretreseno sjedište BN televizije

BIJELJINA - Inspektori CJB Bijeljina juče su po nalogu Okružnog tužilaštva iz ovog grada pretresli poslovne zgrade BN televizije zbog sumnje da je utajen porez.

U Okružnom tužilaštvu u Bijeljini kažu da su prijavu protiv BN TV podnijela fizička, anonimna lica početkom decembra prošle godine, te da je na osnovu te prijave od Osnovnog suda u Bijeljini zatraženo da izda naredbu za pretresanje poslovnih prostorija RTV BN.

Pretres koji je počeo u šest ujutro trajao je do 12 časova, a radnici BN televizije na nekoliko časova su obustavili emitovanje programa. Nakon pretresa emitovanje programa je započeto saopštenjem za javnost u kojem se najoštrije osuđuje upad policije u zgradu ove medijske kuće.

"Televizija BN najoštrije osuđuje upad policije i traži da nadležne institucije objasne na osnovu kojih se to saznanja vrši pretres, te da javnosti saopšte rezultate istrage", saopšteno je iz RTV BN.

U saopštenju se dalje navodi da ova televizija nema ništa protiv rada nadležnih institucija, ali da ne može da pristane na ponižavajući odnos, koji se može okvalifikovati kao pritisak na rad ove medijske kuće.

"Kao legalisti još jednom ponavljamo da BN televizija podržava rad svih institucija sistema, ali se pitamo da li se to postojanje pravne države dokazuje treniranjem strogoće nad određenim medijima, dok nebrojeni kriminalci, koji su opljačkali državnu imovinu, slobodno šetaju i uživaju zaštitu državnih institucija", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja "BH novinari" takođe su najoštrije osudili upad policije u prostorije BN televizije.

"Budući da su pretres i upad policije izvršeni uz demonstriranje sile i na način da su novinari i ostali medijski radnici bili spriječeni proizvoditi i emitirati program, imamo razloga sumnjati da je navodna utaja poreza glavni motiv za ovaj necivilizacijski čin", istaknuto je u saopštenju Udruženja "BH novinari".

U saopštenju se naglašava da je nedopustivo da istražne radnje policije i pravosudnih institucija dovode u pitanje pravo na slobodu informisanja i nesmetan rad novinara, te da će ovo udruženje obavijestiti sve domaće i međunarodne organizacije za zaštitu prava novinara i slobode izražavanja.

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, komentarišući upad policije u BN televiziju kazao je da je to pitanje za operativni dio MUP-a, odnosno za direktora policije.

"Ono što znam je da je policija postupila po naredbi Suda", kazao je Čađo, napomenuvši da nema informacije da je policija učestvovala u prekidanju programa ove televizije.

On je napomenuo da će unutrašnja kontrola utvrditi eventualne propuste, te da policija ne procjenjuje šta tužilac misli, već mora izvršiti njegovu naredbu.

Iz Kabineta direktora policije RS kratko je saopšteno da pretres nije obuhvatio prostorije neophodne za emitovanje redovnog radio i televizijskog programa, te da je on izvršen po nalogu Osnovnog suda u Bijeljini.

Juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa direktorom ove televizije Vladom Trišićem.

Nema miješanja u rad medija

Iz Vlade RS juče je saopšteno da ona u potpunosti podržava slobodu medija i da "sa gnušanjem odbacuje optužbe pojedinih opozicionih političkih partija, izrečene na njen račun, povodom pretresa prostorija BN televizije u Bijeljini".

"Vlada RS nije se miješala, ne miješa se, niti će se miješati u rad pravosudnih organa u RS, po čijem nalogu je policija pretresla prostorije BN televizije", istaknuto je u saopštenju Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Iz SDS-a su osudili upad policije u BN TV, koji predstavlja, kako su naveli, klasično nasilje režima nad slobodom medija koje je započelo još 2006. godine otvorenom prijetnjom i porukom Milorada Dodika u Bijeljini da će se "obračunati sa BN televizijom".

U saopštenju PDP-a ističe se da čin pretresa BN TV predstavlja čin zastrašivanja javnosti, te da ova stranka ne dovodi u pitanje rad pravosudnih i istražnih organa, ali da ovakvim postupcima vlast želi da uguši javnu riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije