BiH

Nedžad Koldžo iz SDA osvojio najviše glasova

Nedžad Koldžo iz SDA osvojio najviše glasova
Nedžad Koldžo iz SDA osvojio najviše glasova

SARAJEVO – Nedžad Koldžo, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), osvojio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Novo Sarajevo, koji su održani u nedjelju.

Saopćeno je ovo jučer iz Centralne izborne komisije BiH (CIK). Prema preliminarnim podacima CIK-a BiH objavljenim jučer popodne, Koldžo je osvojio 4.198 glasova ili 38,62 odsto povjerenja glasačkog tijela.

`Drugoplasirani je Nedžad Fazlija, kandidat za općinskog načelnika iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) sa 3.552 ili 32,68 odsto osvojenih glasova. Zatim Elmir Velić, kandidat Stranke za BiH sa 1.790 ili 16,47 odsto glasova i Hajrudin Zvizdić, iz Socijaldemokratske unije BiH sa 390 ili 3,59 odsto glasova građana`, piše u saopćenju CIK-a BiH.

Vinko Raguž, kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo iz Hrvatske demokratske zajednice BiH osvojio je 301 ili 2,77 odsto glasova, Veljko Lužaić iz Građanske demokratske stranke 279 ili 2,57 odsto, Muhamed Matardžija iz BPS-Sefer Halilović 234 ili 2,15 odsto, dok je na posljednjem mjestu Hamdija Trbić, nezavisni kandidat sa 126 ili 1,16 odsto osvojenih glasova.

`Na izbore u Novom Sarajevu izašlo je 11.118 građana. Od toga 248 je nevažećih, a 10.870 važećih glasačkih listića`, istaknuto je u saopćenju CIK-a BiH.

U Općinskoj izbornoj komisiji podsjetili su kako je u Novom Sarajevu registriran 62.581 glasač, te da je iznimno mali procenat građana glasao za načelnika općine.

`Niko od kandidata nije dobio 50 odsto plus jedan glas. Unatoč ovom podatku, ne postoji mogućnost poništavanja izbora`, tvrde u Općinskoj izbornoj komisiji.

Nedžad Koldžo kaže kako će nastaviti sa započetim projektima i ubrzati njihovu realizaciju, unaprijediti infrastrukturnu mrežu i boriti se za usvajanje zakona o raspodjeli javnih prihoda na kantonalnom niovu. Fazlija i Velić su rekli kako su razočarani odzivom građana na općinskim izborima. Obojica tvrde kako je žalosno da je samo oko 12.000 građana odabralo načelnika svih mještana Novog Sarajeva. Vanredni izbori u ovoj općini održani su jer je bivši načelnik Željko Komšić (SDP) na oktobarskim izborima izabran za člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije