BiH

Ganić pušten na uslovnu slobodu

Ganić pušten na uslovnu slobodu
Ganić pušten na uslovnu slobodu

SARAJEVO - Viši sud u Londonu pustio je juče iz pritvora uz kauciju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, koga Srbija sumnjiči za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Damir Arnaut, savjetnik za pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, potvrdio je za "Nezavisne" da je Ganić pušten iz pritvora juče u 17 časova.

"Očekivali smo ovakav ishod jer je sudu predočena dokumentacija Haškog tribunala u kojoj je profesor Ganić oslobođen svake odgovornosti u slučaju 'Dobrovoljačka'. Uvjeti puštanja iz pritvora su standardni i on će boraviti na prijavljenoj adresi, uz obavezu da se svako jutro javlja sudu", rekao je Arnaut.

Ganićev diplomatski pasoš sa kojim je otputovao u London, gdje je 1. marta uhapšen po zahtjevu Srbije, tada mu je oduzet i predat pravosuđu dok se ne donese konačna sudska odluka.

O iznosu kaucije u medijima su se pojavile različite informacije jer je prvobitno rečeno da je ona 200.000 funti, a kasnije je objavljeno da je položeno 300.000 funti.

Arnaut nije želio da precizira iznos kaucije, nego je kazao da su visinu kaucije predložili advokati i da se ona nije mijenjala. Kako je ranije potvrđeno, novac za uplatu kaucije od 200.000 funti (oko 430.000 KM) za Ganića obezbijedila je Sanela Dženkins, Sarajka udata za bogatog britanskog bankara.

Kako je javio Bi-Bi-Si (BBC), Ganić je pušten uz kauciju uz "vrlo stroge" uslove i biće na slobodi na teritoriji Velike Britanije do odluke suda o zahtjevu Srbije o izručenju, što se očekuje krajem marta. Prema ovom izvještaju Ganićevo puštanje uključuje i "policijski čas tokom noći" i njegov ostanak na nepoznatoj lokaciji u Londonu, uz obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu.

Ganićevo izručenje je tražila i BiH po zahtjevu bh. tužilaštva koje vodi istragu u predmetu "Dobrovoljačka" od oktobra 2006. godine.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, juče je izjavio da je odluka o puštanju Ganića iz pritvora proceduralne prirode, a da se konačan stav o zahtjevu za izručenje tek očekuje.

"Mi očekujemo da će se u odluci o suštinskom pitanju ozbiljno imati u vidu argumenti i dokazi koje ima Srbija", rekao je Dačić.

Iz Ministarstva pravde Srbije prije dva dana su kazali da je u Veliku Britaniju upućena molba za izručenje uz obimnu dokumentaciju, a očekuju da će to danas biti uručeno nadležnom sudu.

Arnaut je izjavio da juče na sudu nije bilo nikakve obimne dokumentacije iz Srbije nego 12 stranica materijala gdje se, između ostalog, navode i novinski članci o "Dobrovoljačkoj".

Nakon što se Ganić prvi put pojavio pred Osnovnim sudom u Londonu u ponedjeljak, sljedeće ročište zakazano je za 25. mart. Ganiću je pritvor bio određen do 29. marta, a Srbija je od 1. marta, kada je on uhapšen, dobila rok od 45 dana da dostavi svu potrebnu dokumentaciju.

Pravosudni organi Srbije pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rješenjem o sprovođenju istrage Ganiću stavljaju na teret tri krivična djela: ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe. Tim za ratne zločine MUP-a RS prikupio je podatke o stradanju vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, a CJB Istočno Sarajevo podnio je još 2005. godine izvještaj Tužilaštvu BiH protiv više osoba za zločine u Dobrovoljačkoj.

Prema podacima CJB Istočno Sarajevo, tada su ubijena 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu u ovom predmetu prije tri i po godine.

Nikada nije zvanično saopšteno ko su osobe koje sumnjiče za zločin u Dobrovoljačkoj, a osim Ganića pominjan je Stjepan Kljuić, bivši član Predsjedništva BiH, te Jusuf Pušina i Zaim Backović.

Silajdžić u Londonu

Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, juče ujutro se u Londonu sreo sa Dejvidom Milibandom, ministrom inostranih poslova Velike Britanije.

Na ovom sastanku, kako su javile agencije, Miliband je ponovio stav Velike Britanije da je hapšenje Ejupa Ganića stvar pravosuđa a ne politike, te da se to ne odnosi na diplomatske odnose dvije zemlje. Silajdžić je sinoć trebalo da se vidi sa Ganićem nakon njegovog izlaska iz pritvora. Iz Kabineta Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva iz RS, kazali su da na sjednici u srijedu nije bilo rasprave o Ganiću, te da Silajdžić u Londonu ne iznosi stav kolektivnog šefa države.

Peticija za britansku ambasadu

Mladi SDA juče su britanskoj ambasadi u Sarajevu uručili peticiju sa 30.000 potpisa građana u znak protesta zbog hapšenja Ejupa Ganića.

Ova peticija predata je britanskoj ambasadi uoči izjašnjavanja suda o Ganićevom pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije