BiH

Ćurguz : Istrajati na reviziji boračkih prava

BANjALUKA - Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) istrajaće u tome da se proces revizije boračkih prava u RS nastavi u skladu sa ranije potpisanim protokolom sa predstavnicima Vlade RS, izjavio je predsjednik ove organizacije Pantelija Ćurguz.

"BORS će zatražiti odgovornost i javno prozvati pojedinace u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS , koji nisu spriječili da se revizija vrši prema nevažećim pravilnicima", rekao je Ćurguz danas novinarima u Banjaluci, nakon vanredne sjednice Predsjedništva BORS-a.

Ćurguz tvrdi da   pojedinci u resornom ministarstvu pokušavaju imputirati BORS- u da navodno pokušava    zaustaviti proces revizije boračkih prava u RS.

"BORS insistira na poštivanju protokola o reviziji stečenih prava, u kojem je jasno potpisana obaveza revizija uvjerenja o okolnostima stradanja s ciljem da se izvrši revizija uvjerenja o invalidnosti, stečenih   po osnovu oboljenja i povrede, a da nakon toga idemo u kontrolu primjene pravilnika kod istinskih invalida", pojasno je Ćurguz.

Ćurguz kaže da su "pojedinci u resornom ministarstvu   u jedan koš stavili reviziju uvjerenja o okolnosti stardanja, upravni nadzor i postupak po službenoj dužnosti pod sloganom žstop lažnim invalidimaž", te da je to, nažalost, najviše ispoljeno prema istinskim invalidima. 

On je rekao da su pojedinci iz resornog ministarstva, zatim, počeli istinske invalide da pozivaju na reviziju po principu upravnog nadzora, da im umanjuju kategorije ljekarske komisije i primanja, a da   nekima čak nisu ni dostavili rješenja.

Ćurguz je rekao da će biti obeštećeni   svi invalidi za koje bude   utvrđeno da su u procesu revizije zakinuti, i to tako što će im biti vraćeno prvobitno primanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije