BiH

Kompleksnosti BiH doprinose muslimani

BERLIN - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da kompleksnosti BiH doprinose bosanski muslimani, koji su danas pod uticajem islamista, dok su u bivšoj Jugoslaviji bili potpuno sekularni, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

"Stvarni problem je, međutim, uopšteno gledano funkcija visokog predstavnika, a posebno Valentin Incko, austrijski diplomata koji je na ovoj funkciji godinu dana", rekao je Dodik.

Navodeći da poštuje Dejtonski sporazum, Dodik je istakao da problem nije mirovni sporazum, već to šta sa njim radi visoki predstavnik.

"Incko nadležnosti sa entitetskog prenosi na državni nivo, što nema nikakve veze sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Stoga i dolazi do preobražaja koji međunarodnoj zajednici, a u međuvremenu i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću stvara glavobolju", rekao je Dodik u Berlinu.

Prema njegovim riječima, ukoliko neko želi mijenjati Dejtonski sporazum, onda su otvorena sva pitanja, pa čak i mirno raspuštanje zajedničke države BiH.

"Ne dovodimo u pitanje opstanak BiH, iako nismo oduševljeni ovom državom", istakao je Dodik.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Dodik je rekao da je srpski predsjednik Tadić pozitivan "akter" u regionu, ali da odnos između Srbije i Srpske nije više kao u vrijeme Slobodana Miloševića - odnos šefa i namještenika.

"Riječ je o dosta komplikovanijem odnosu", rekao je Dodik, a prenosi "Frankfurter algemajne cajtung".

Premijer RS je ove sedmice sa ministrom za energetiku i rudarstvo Slobodanom Puhalcem boravio u radnoj posjeti Berlinu, gdje je sa njemačkim privrednicima razgovarao o ulaganjima u energetski sektor Srpske.

Dodik je istakao da RS ima niska zaduženja po glavi stanovnika, uravnotežen budžet, nisku poresku stopu, te da je otvorena za investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije