BiH

Popoviću i Beari doživotna robija

Popoviću i Beari doživotna robija
Popoviću i Beari doživotna robija

HAG - Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su u srijedu pred Haškim tribunalom na doživotne zatvorske kazne zbog genocida u Srebrenici, a Drago Nikolić na 35 godina zatvora.

Ljubomir Borovčanin je oslobođen krivice za genocid, ali je zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja osuđen na 17 godina zatvora.

Zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, Radivoje Miletić je osuđen na 19 godina zatvora, a Milan Gvero na pet godina.

Vinko Pandurević je osuđen na 69 godina zatvora, ali je oslobođen optužbe za genocid.

Potpukovnik Popović (53), u kritično vrijeme načelnik za bezbijednost Drinskog korpusa, i pukovnik Beara, koji je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu VRS, po presudi, imali su "genocidnu namjeru" da unište zarobljene Muslimane kao etničku grupu, koju su sproveli kroz operaciju organizovanog strijeljanja oko 7.000 zarobljenih.

Za pomaganje i podržavanje genocida, Tribunal je na 35 godina zatvora osudio Draga Nikolića (53), koji je bio bezbjednosni oficir Zvorničke brigade VRS, utvrdivši da on nije imao genocidnu namjeru, ali je značajno doprinio sprovođenju genocida.

Tadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčaninu (50), Tribunal je izrekao kaznu od 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava, istrebljenja i progona.

Komandantu Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću (51) izrečena je zatvorska kazna od 69 godina zbog pomaganja i podržavanja ubistva, progona i prisilnog premještanja stanovništva.

Radivoje Miletić (63), koji je bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, proglašen je krivim za ubistva, progon i prisilno premještanje iz Srebrenice i Žepe i osuđen na 19 godina zatvora.

Milanu Gveru (73), takođe Mladićevom pomoćniku, izrečena je kazna od pet godina zatvora, takođe, zbog progona Muslimana iz tih enklava.

Ovo suđenje je najveće do sada vođeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pretres na suđenju počeo je 14. jula 2006, a iznošenje završnih riječi je okončano 15. septembra 2009. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije