Analize

2,3 miliona potrošeno na preduzeće koje nije ni radilo

2,3 miliona potrošeno na preduzeće koje nije ni radilo
Foto: N.N. | 2,3 miliona potrošeno na preduzeće koje nije ni radilo

BIHAĆ - Projekat jedinstvene regionalne deponije za Unsko-sanski kanton u ovome trenutku je krajnje upitan, nakon što je nedavno uveden stečaj u preduzeću koje je formirano prije 12 godina u cilju realizacije tog projekta.

Ovo je potvrdio ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi USK Jasmin Burnić, istakavši kako postoji realna mogućnost da Svjetska banka obustavi njegovo dalje kreditiranje.

Prema njegovim riječima, za funkcionisanje pomenutog preduzeća do sada je potrošeno 2,3 miliona maraka kreditnih sredstava, a ono se nikada nije počelo baviti djelatnošću zbog koje je osnovano.

Razlog tome je nemogućnost da se odredi jedinstvena lokacija za izgradnju pomenute deponije koja bi služila potrebama svih lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu.

Burnić podsjeća kako je posljednji pokušaj da se riješi ovaj problem bila odluka Skupštine USK da se deponija gradi na lokalitetu Karanovac, nadomak Bihaća.

"Zbog toga što su se protiv toga pobunili stanovnici okolnih mjesnih zajednica, resorno federalno ministarstvo uskratilo je izdavanje potrebnih dozvola. Nakon toga i Skupština USK bila je primorana da povuče svoju odluku o lokaciji", kaže Burnić.

Prema njegovim riječima, tokom realizacije ovog projekta bilo je dosta nesporazuma na relaciji između kantonalnih i lokalnih vlasti, koje su uglavnom odbijale da ispunjavaju svoje obaveze kada je riječ o finansiranju pomenutog preduzeća. "Ne mogu naći racionalan razlog zbog čega je to tako, jer su i općine sudjelovale u odluci da se osnuje takvo preduzeće i bile njegovi suosnivači", ističe Burnić. Predsjednik Skupštine Javnog preduzeća "Regionalna deponija USK" Sedin Šišić potvrdio je da je pokrenuta procedura stečaja u tom preduzeću nakon procjene da ono ne može nastaviti dalje s ovakvim načinom rada. "Preduzeće već dugi niz godina ne funkcioniše osim administrativnog dijela i ono nema smisla ako nema određenu lokaciju, odnosno mjesto gdje bi se gradio i nalazio centar za upravljanje otpadom. Sve drugo je uzaludno trošenje vremena i novca", istakao je Šišić. Projekat izgradnje regionalne deponije u USK započeo je prije 12 godina i za njegovu realizaciju Svjetska banka je odobrila kredit u ukupnom iznosu od pet miliona maraka. Burnić je istakao kako se iz kantonalnog budžeta na godišnjem nivou izdvaja oko 100.000 maraka za servisiranje kreditnih obaveza.

 

Brojke

  • 12 godina projekat nije zaživio
  • 5 miliona KM ukupno odobrila Svjetska banka
  • 100.000 KM  izdvaja se iz kantonalnog budžeta na godišnjem nivou

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije