Analize

Amsterdam preotima krunu Londonu kao finansijskom centru?

Amsterdam preotima krunu Londonu kao finansijskom centru?
Amsterdam preotima krunu Londonu kao finansijskom centru?

AMSTERDAM - Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju bi mogla da bude "vjetar u leđa" Amsterdamu da postane novi centar za međunarodne finansije, piše holandski dnevnik list Folkskrant pozivajući se na izjavu gradskih zvaničnika.

"Ne mogu da ih imenujem, ali nam se u posljednjih nekoliko nedjelja obratio jedan broj azijskih kompanija koje posluju u finansijskom sektoru i imaju sjedište u Londonu", izjavila je zamjenica gradonačelnika Amsterdama Kajsa Olongren, prenosi Raša tudej.

Prema njenim riječima, dio azijskih kompanija želi da se preseli u Amsterdam kako bi pružale usluge kontinentalnoj Evropi, i kako bi izbjegle neizvesnosti vezane za radno zakonodavstvo, poreze, devizne kurseve i stabilnost britanske ekonomije.

"Azijski biznismen ne prihvata takve nepredviđene situacije", izjavila je Olongren, dodajući da izlazak Britanije iz EU dovodi holandsku ekonomiju u opasnost na duže staze.

"Poslije napuštanja EU, Britanija će imati priliku da samostalno mijenja propise o porezima i da pruži povoljnije uslove preduzećima", istakla je ona.

Čak i prije referenduma u Britaniji, pariska finansijska elita je organizovala konferenciju na kojoj je obećala da će prostreti "crveni tepih" bankarima iz londonskog Sitija u slučaju Bregzita, a Frankfurt je, takođe, uvjeren da će privući bankare iz Londona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije