Analize

Banke u FBiH srušile rekord po profitu

Banke u FBiH srušile rekord po profitu
Foto: N.N. | Banke u FBiH srušile rekord po profitu
Dejan Tovilović

SARAJEVO - Banke u Federaciji BiH ostvarile su u prošloj godini dobit od 240 miliona maraka, za 39 odsto veću nego godinu dana ranije, čime su ostvarile najbolji rezultat do sada, pokazuju danas objavljeni podaci u izvještaju Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Od 15 banaka, koliko ukupno posluje na tom prostoru, 13 je ostvarilo dobit, dok su dvije završile godinu u minusu.

Veći dio dobiti pripada UniCredit Bank Mostar i Raiffeisen Bank Sarajevo, zbirno 162,1 milion KM, a prate ih Intesa Sanpaolo banka sa dobiti od 24,9 miliona KM i Sparkasse Bank, koja je ostvarila dobit od 19,8 miliona KM.

Sve banke, bez obzira na poslovne rezultate, zabilježile su rast kredita, depozita i aktive.

Krediti odobreni privatnim preduzećima ostvarili su stopu rasta od devet odsto (539 miliona KM) i dostigli su iznos od 6,3 milijarde KM, a krediti stanovništu su rasli po stopi od šest odsto (387 miliona KM) i iznosili su 6,4 milijarde KM.

Veći rast kreditnog portfolija, smanjenje priliva novih nekvalitetnih kredita, kao i trajni otpisi, imali su pozitivan efekat na koeficijent učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, koji je sa 11,7 odsto, koliko je iznosio na kraju 2016. godine, smanjen na 9,7 odsto na kraju prošle godine.

Ukupna neto aktiva iznosi 20,2 milijarde KM i za 1,8 milijardi KM, ili 9,9 odsto, veća je nego na kraju 2016. godine.

Kod stanovništva dominiraju krediti za opštu potrošnju, koji imaju i najveće učešće od 39,4 odsto u ukupnim kreditima. U 2017. godini zabilježen je rast ovih kredita od osam odsto, ili 393 miliona KM, a stambeni krediti su imali blagi rast od jedan odsto, ili 14 miliona KM, dok su krediti obrtnicima smanjeni za 17 odsto, ili 21 milion KM.

U toku 2017. godine broj bankomata je povećan za 11, a na kraju godine njihov broj iznosio je 1.172. Broj POS terminala, u odnosu na prethodne godine povećan je za 647, tako da je na kraju 2017. godine njihov broj iznosio 22.260.  "Bankarski sistem Federacije BiH je dostigao zavidan nivo i predstavlja najrazvijeniji i najsnažniji dio finansijskog i ukupnog ekonomskog sistema Federaciji BiH. Naredne aktivnosti treba da budu usmjerene na očuvanje njegove stabilnosti, te dalji napredak i razvoj. Kao najbitniji dio sistema, banke bi svoje aktivnosti trebalo da koncentrišu na povećanje obima kreditne aktivnosti u cilju podrške privredi, uz potpunu posvećenost kvalitetnom i opreznom poslovanju", navodi se u izvještaju.

Addiko Bank Sarajevo je proteklu godinu završila sa 5,2 miliona KM profita, što je, kako su u njoj ocijenili, prvenstveno rezultat transformacije poslovanja sprovedene od strane novih vlasnika i nove uprave.

Sanela Pašić, predsjednik Uprave banke, kaže da je ovaj rezultat više nego dobar, imajući u vidu višegodišnje gubitke.

"Transformaciju našeg poslovanja nastavljamo i ove godine, s posebnim fokusom na digitalizaciju proizvoda i usluga. Naprijed navedeno, uz aktivnosti preduzete tokom prethodnih godina, omogućavaju nam nastavak pozitivnog trenda rasta profita i u ovoj godini, na osnovu podataka iz prvog kvartala 2018. godine", kazala je ona.

2017. u brojkama

  • 15 banaka
  • 533 organizaciona dijela
  • 1.172 bankomata
  • 6.655 zaposlenih
  • 22.260 POS terminala
  • 240 miliona neto dobit

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije