Analize

Bh. državljani mogu putovati u 77 zemalja bez viza

Bh. državljani mogu putovati u 77 zemalja bez viza
Foto: Ilustracija | Bh. državljani mogu putovati u 77 zemalja bez viza

SARAJEVO - Državljani BiH uz pasoš mogu boraviti u 77 zemalja od pet do 90 dana, a državljani 96 zemalja mogu slobodno ušetati u BiH.

BiH zauzima 52. mjesto u svijetu prema broju zemalja u koje njeni državljani mogu putovati bez vize, a prije tri godine smo bili na 42. mjestu.

Samo četiri zemlje su ukinule vize državljanima BiH u posljednjih sedam godina, i to Moldavija, Bjelorusija, Indonezija i Rusija. Ministarstvo spoljnih poslova BiH proteklih mjeseci radi na ukidanju viza za Maroko, Kinu, Peru i Japan onim državljanima BiH koji imaju diplomatske, službene i specijalne pasoše. U postupku je sklapanje sporazuma o ukidanju viza za putovanja u Kinu državljanima BiH s običnim pasošima. Uskoro bi i između Pakistana i BiH mogle biti uzajamno ukinute vize za one koji imaju diplomatske i službene pasoše.

Prema riječima Nebojše Regoja, savjetnika ministra spoljnih poslova BiH, sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o uslovima putovanja državljana ove dvie zemalje je u fazi pregovora za zaključivanje. Prema ovom sporazumu, građani BiH moći će ući u Makedoniju samo s ličnom kartom.

Regoje podsjeća kako državljani BiH prilikom putovanja u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazum pored pasoša uz sebe moraju imati i određene količine novca.

"Naši državljani za svaki dan boravka u zemljama EU moraju posjedovati od 35 do 70 evra", pojašnjava Regoje.

Iako su bh. vlasti ranije pokazivale interes za olakšavanje putovanja bh. državljanima u Veliku Britaniju, još nije pokrenuta procedura za liberalizaciju viznog režima za ovu zemlju.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije