Analize

Bijela kuća o rekordnom padu berze: Kratkoročna kolebanja

Bijela kuća o rekordnom padu berze: Kratkoročna kolebanja
Foto: Ilustracija | Bijela kuća o rekordnom padu berze: Kratkoročna kolebanja

VAŠINGTON - Bijela kuća je, povodom vijesti da je industrijski indeks Dau Džons na njujorškoj berzi u ponedjeljak imao najveći dnevni pad od svjetske finansijske krize 2008. godine, reagovala ocjenom portparolke predsjednika SAD Donalda Trampa da "dolazi do kratkoročnih kolebanja tržišta", prenosi "Si-En-En".

AP navodi da je portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders kazala da je Tramp fokusiran na "dugoročne ekonomske osnove, koje su i dalje izuzetno snažne" i dodala da te osnove uključuju američki ekonomski rast, nezaposlenost na istorijskom minimumu i povećanje zarada zaposlenih.

"Si-En-En" navodi da "godinama na Volstritu nije bilo ovako strašnog dana" i da su "akcije bile u slobodnom padu", pošto je Dau pao za skoro 1.600 poena, što je bez konkurencije najveći pad u poenima u istoriji tokom jednog dana trgovanja.

Navodi se da su kupci uzvratili i ograničili štetu, ali da je na zatvaranju berzanskog dana Dau i dalje bio u padu u iznosu od 1.175 poena, što je opet najgori rezultat ovog indeksa na zatvaranju ikada zabilježen.

"Si-En-En" navodi da je ukupni pad iznosio 4,6 odsto, što ipak nije ni blizu uništenja kakva su izazvali takozvani Crni petak iz 1987. godine ili finansijska kriza iz 2008.

"Bi-Bi-Si" podsjeća da je Tramp u više navrata na Tviteru pisao o rastu američkog berzanskog tržišta od kada je izabran za predsjednika 2016. i da je to posljednji put učinio 7. januara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije