Analize

Brexit bez dogovora će skupo koštati EU, ali će valjati Rusiji i Kini

Brexit bez dogovora će skupo koštati EU, ali će valjati Rusiji i Kini
Foto: Ilustracija | Brexit bez dogovora će skupo koštati EU, ali će valjati Rusiji i Kini

BRISEL - Brexit će koštati Evropsku uniju do 40 milijardi evra godišnje, najteže će pogoditi Britaniju a na najvećem će dobitku biti Rusija i Kina, pokazala je studija njemačke Fondacije "Bertelsmann".

Izlazak iz Evropske unije bez sporazuma o razdruživanju koštao bi Britaniju 57 milijardi evra godišnje, odnosno približno 876 evra po stanovniku, pokazuje istraživanje Fondacije "Bertelsmann".

Ukupno bi zemlje EU, bez Britanije, takav ishod koštao 40 milijardi evra, pri čemu bi na najvećem gubitku bile izvozno orijentisane zemlje, poput Njemačke i Francuske, utvrdi su autori istraživanja.

Za Njemačku bi izlazak Britanije bez dogovora značio smanjenje vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) za gotovo 10 milijardi evra godišnje, odnosno oko 115 evra po stanovniku, izračunali su u Fondaciji.

Godišnji gubitak Francuske iznosio bi osam milijardi evra a upola manje od tog iznosa godišnje će gubiti Italija.

Istraživanje takođe pokazuje da bi određene zemlje izvan EU mogle imati koristi od istupanja Britanije iz EU bez dogovora.

Tako bi Sjedinjene Američke Države mogle da budu na dobitku od nekih 13 milijardi evra godišnje. U Kini bi plus mogao iznositi oko pet milijardi evra godišnje, a u Rusiji oko 260 miliona evra godišnje.

Brexit s dogovorom

Uređeni Brexit značajno bi ublažio negativne efekte, pri čemu se gubici uglavnom pripisuju carinskim prihodima i smanjenoj konkurentnosti u Evropskoj uniji, uz negativne posljedice po cijene i plate.

Na nivou EU gubitak bi prema takvom scenariju iznosio oko 22 milijarde evra. U slučaju Britanije bio bi sveden na 32 milijarde evra dok bi onaj Njemačke bio prepolovljen, na pet milijardi evra.

"Brexit negativno utiče na evropske lance vrijednosti. Poskupljuje trgovinu unutar EU pa bi trgovina s ostatkom svijeta mogla da postane atraktivnija", konstatuje Dominik Ponatu iz Fondacije "Bertelsmann", jedan od autora istraživanja.

Drugi autor istraživanja "Procjene uticaja Brexita na evropske zemlje i regije" je Đordano Mion sa Univerziteta u Saseksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije