Analize

Brnabić: Plate veće za deset, penzije za pet odsto

Brnabić: Plate veće za deset, penzije za pet odsto
Foto: Tanjug | Brnabić: Plate veće za deset, penzije za pet odsto

KRUŠEVAC - Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je u Kruševcu da Vlada Srbije svoje poslove završava, da je uporna da naslijeđene probleme rješava, čak i onda kada djeluje da se oni ne mogu rješiti i da je u stanju da obezbijedi perspektivu i bolji život građanima u svim dijelovima zemlje.

Brnabićeva je tokom predstavljanja rezultata rada u prvih 100 dana Vlade Srbije navela da je prilikom svog ekspozea obećala da će prioriteti ove vlade biti modernizacija svih segmenata društva podstaknuta intenzivnom digitalizacijom i ulaganjem u obrazovanje i ekonomski razvoj.

Penzije će od 1. januara 2018. godine biti povećane za 5 odsto, a plate u javnom sektoru 10 odsto, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Ovo povećanje od pet posto znači da će od početka sledeće godine više od 90 odsto penzionera u Srbiji imati veće penzije nego pre smanjenja 2014. godine", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da će penzioneri sa najnižim primanjima nakon ovog povećanja imati penzije koje su istorijski posmatrano najvećeg iznosa.

Brnabićeva je rekla da će u narednih mjesec dana biti isplaćen i jednokratni iznos od 5.000 dinara svim penzionerima.

"Kako bi Srbija bila lider regiona u promjenama koje slijede i stvaranju novih mogućnosti za sve", dodala je Brnabićeva.

Ona je navela da je pojačanom diplomatskom aktivnošću svih članova Vlade i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića spriječena kandidatura za prijem Kosova u UNESCO i Interpol.

Brnabićeva je navela da se nastavlja sa razvijanjem međunarodne saradnje, te da ulazak u EU ostaje strateško opredjeljenje.

Ona je navela da se nastavlja sa razvojem infrastrukture, te prije svega sa razvojem strateških saobraćajnica, poput Koridora 10, gdje je za sto dana pušteno u saobraćaj više od 30 kilometara ka Bugarskoj, te da su započeti radovi na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta.

Brnabićeva je rekla da je Vlada uspješno nastavila jačanje fiskalne pozicije i obezbijeđivanje makroekonomske stabilnosti i stabilnosti finansijskog sistema, te da je javni dug od kraja prošle godine dodatno smanjen i da je krajem septembra iznosio 65,4 odsto BDP.

Ona je dodala da se intenzivno radi na oporavku domaće privrede i naglasila je da je u prvih osam mjeseci ove godine Srbija ostvarila rast spoljnotrgovinske razmjene za više od 13 odsto.

"Izvoz je porastao takođe za više od 13 odsto, broj novozaposlenih za nešto više od pet posto, a direktne strane investicije su za prvih sedam meseci ove godine porasle za 19,9 odsto", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je jedna od najvažnijih vijesti bila da je Evropska komisija izuzela jedino Srbiju iz antidaping mjera na uvoz čelika, što znači da će se čelik izvoziti u EU bez antidaping carina, čime će Železara Smederevo imati bolju konkuretnu poziciju u odnosu na ostale proizvođače.

Ona je navela da Vlada podržava poljoprivrednike, te da se i turizam razvija, odnosno da je tokom ove godine broj stranih turista porastao za 19 odsto.

Brnabićeva je istakla da su reforme koje se sprovode na putu ka članstvu u EU rezultirale rastom podrške u narodu i danas 66 odsto građana Srbije podržava sprovođenje ovih reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije