Analize

CNN: Trgovinski ratovi strašni, zašto Wall Street ne paniči?

CNN: Trgovinski ratovi strašni, zašto Wall Street ne paniči?
Foto: Ilustracija | CNN: Trgovinski ratovi strašni, zašto Wall Street ne paniči?

Prošle sedmice bilo je burno na frontu trgovinskog rata između SAD-a i ostatka svijeta, no to se ne bi dalo naslutiti iz smirene reakcije Wall Streeta, piše CNN.

Američka berza gotovo nije ni trepnula okom kada je američki predsjednik Donald Tramp prošle sedmice zaprijetio svjetskom trgovinskom miru kao nijedan američki predsjednik u novijoj istoriji.

Bijela je kuća u posljednjih nekoliko dana nametnula carine u visini od 50 milijardi dolara na uvoz dobara iz Kine, zaustavila pregovore oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) te nametnula nove carine bliskim američkim saveznicima Kanadi, Meksiku i Evropskoj uniji.

"Prijetnja globalnog trgovinskog rata dostigla je viši stepen", napisao je strateg za vanjske poslove pri ING-u, Viraj Patel.

Odgovor američkih saveznika bio je energičan. Kanadski premijer Džastin Trudo nove Trampove carine nazvao je uvredom i Trampu uzvratio istovrijednim carinama.

Iz EU Trampa kritikuju zbog "čistog protekcionizma" te pripremaju carine na burbon, motocikle i desetine drugih američkih proizvoda. I Meksiko je najavio carine na američki izvoz.

Urednici Wall Street Journala u međuvremenu upozoravaju da se Tramp "trudi postati Ronald Regan", no "njegova budalaština s carinama podsjeća na Herberta Huvera".

Međutim, reakcija američke berze na Trampovu spoljnotrgovinsku politiku mnogo je staloženija. Američki berzovni indeks S&P 500 je u četvrtak, nakon što je Tramp najavio carine na čelik i aluminiumj za tri američka saveznika, pao za 0,7 oasto, no gubici su nadoknađeni već idući dan.

Cijena dionica u SAD-u prošlog sedmice je stagnirala, no američka berza dionicama NASDAQ je ove godine porasla za gotovo devet odsto.

Začuđujuća (ne)reakcija Wall Streeta

Ulagači se možda ne obaziru na carine jer ih smatraju Trampovom pregovaračkom varkom ili im se vrti u glavi od nepredvidivog trgovinskog rata koji vodi Trampov podijeljeni ekonomski tim.

Tako je američki ministar financija Stiven Mnučin prije samo dvije sedmice objavio da je trgovinski rat "pauziran", što je rezultiralo slavljem na Wall Streetu.

No Wall Street vjerovatno previđa opasnost koju predstavlja Trampova agresivna spoljnotrgovinska politika. Analitičari se uglavnom slažu da su carine loše za ekonomiju, poslovanje i ulaganja. Prema procjenama, zbog američke spoljnotrgovinske politike bez posla bi moglo ostati 2,6 miliona Amerikanaca.

"Ako dođe do trgovinskog rata, svjetska ekonomija trpiće negativne učinke", napisali su u petak ekonomisti banke Barclays.

Dva minusa su plus

Rast cijena potaknuće novim carinama mogao bi dovesti do inflacije te poništiti blagodati Trampovih poresnih rezova. Ulaganja su takođe otežana jer niko ne zna na koje proizvode će Tramp uvesti sljedeće carine.

Prema Davidu Keliju, glavnom strategu za JPMorgan Funds, carine su nepovoljne i za ekonomiju i za tržišta.

No Keli nudi i objašnjenje zašto je američko tržište ravnodušno prema novim carinama. Trampova spoljnotrgovinska politika je "rashladila" američku ekonomiju koja je zbog poreskih rezova bila na ivici "pregrijavanja", kaže Keli.

To je zauzvrat smanjilo strahove od velike inflacije.

Appleov veliki šou

Appleova godišnja konferencija WWDC (Worldwide Developers Conference) započela je u ponedjeljak, uz uvodni govor Appleovog izvršnog direktora Tima Kuka i ostalih Appleovih direktora. Na konferenciji će biti predstavljen novi Appleov softver, uključujući iOS 12 i iduću generaciju macOS-a.

Nova verzija iOS-a trebala bi uključivati alate koji smanjuju ljudsku zavisnost o pametnim telefonima te aplikaciju za kameru koja koristi proširenu stvarnost. Moguće su i dopune Appleova pametnog sata Watch te Apple TV-a.

Ulagači pomno prate konferenciju zbog najave novih mogućnosti idućeg iPhonea. Apple svoje nove pametne telefone obično otkriva u jesen.

Moćni američki korporativni lobi ove sedmice objavljuje ekonomska predviđanja za ostatak godine

Moćni američki poslovni lobi koji predstavlja interese velikih korporacija, Business Roundtable, u utorak se sprema objaviti rezultate svojeg istraživanja privrednih prognoza za drugi kvartal.

Pripadnici grupe razgovaraće o planiranim ulaganjima u vlastite kompanije te planiranom broju novih radnih mjesta u idućih šest mjeseci. Takođe će objaviti prognoze o prodaji i BDP-u.

Nove američke carine zasigurno će igrati bitnu ulogu u izvještaju jer se grupa snažno zalaže za slobodnu trgovinu.

Društva u grupi zapošljavaju više od 16 miliona ljudi, a jednu trećinu prodaje ostvaruju izvan SAD-a. Predsjednik grupe je izvršni direktor banke JPMorgan, Jejme Dajmon.

Google se suočava s dioničarima i zakonodavcima

Googleova matična kompanija Alphabet u srijedu će održati sastanak s dioničarima. Sastanak bi trebao proteći bez većih uzbuđenja, no jedna istaknuta skupina Googleovih dioničara predložila je mjeru vezivanja nivoa direktorskih plata s njihovom sposobnošću da zaposle određeni broj žena i ne-bijelaca u kompaniji. Ne očekuje se da će ta mjera proći.

Kompanijase u SAD-u ove sedmice takođe suočava sa zakonodavcima. Grad Montejn Vju u Kaliforniji, gdje je Googleovo sjedište, predlaže porez koji bi kompaniju natjerao da plaća održavanje cesta te neutralizira rast cijena nekretnina za stanovnike s niskim nivoom prihoda.

Gradsko vijeće o porezu će glasati u utorak, a ako on prođe, prijedlog zakona biće stavljen na glasanje u novembru.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije