Analize

Centralna banka BiH: Potvrđen kreditni rejting BiH

Centralna banka BiH: Potvrđen kreditni rejting BiH
Foto: Ilustracija | Centralna banka BiH: Potvrđen kreditni rejting BiH

SARAJEVO - Međunarodna agencija ''Standard and Poor's'' potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.

Rejting se bazira na činjenici da je fiskalni deficit održiv, uprkos kašnjenju nastavka Proširenog programa (Extended Fund Facility - EFF) koji je odobren prošle godine od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da ekonomija zemlje ima umjeren rast, a koji pozitivno utječu na fiskalne prihode, navode analitičari Agencije ''Standard and Poor's'' u obrazloženju.

Stabilni izgledi odražavaju mišljenje analitičara ove agencije da će vlada biti u mogućnosti pokriti finansiranje budžetskih potreba na domaćem tržištu kapitala i da će se u narednih 12 mjeseci usmjeriti na ispunjavanje uslova iz Proširenog programa (EFF aranžmana) s MMF-om. Vanjski dug je ocijenjen kao relativno nizak i pod povoljnim uslovima kreditiranja.

Kreditni rejting BiH mogao bi biti smanjen ukoliko u narednom periodu ne bi bilo predviđene tranše MMF-a, pa bi došlo do potrebe za finansiranjem izvana i do pritiska nelikvidnosti na nivou oba entiteta u narednih 12 mjeseci.

Agencija ''Standard and Poor's'' je ustanovila da je BiH opredijeljena očuvanju nezavisnosti Centralne banke BiH i stabilnosti monetarne politike po principima valutnog odbora pod kojim se podrazumijeva puna pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama centralne banke, saopštila je Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije