Analize

Cijena nafte porasla šesti sedmicu zaredom

Cijena nafte porasla šesti sedmicu zaredom
Foto: Fena | Cijena nafte porasla šesti sedmicu zaredom

LONDON - Na londonskom je tržištu cijena nafte porasla i prošle nedjelje, šestu zaredom, pa je dostigla novi najviši nivo u tri i po godine, što je posljedica oštrog pada proizvodnje u Venecueli, jačanja globalne potražnje i najave ponovnog uvođenja sankcija Iranu od strane SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2,5 odsto, na 79,05 dolara, a u jednom se trenutku, po prvi put od novembra 2014. godine, probila i iznad 80 dolara.

Na američkom je tržištu barel poskupio 0,8 odsto, na 71,30 dolara, javlja SEEbiz.

Cijene nafte rastu već sedmicama, među ostalim zbog odluke SAD-a o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovnom uvođenju sankcija Iranu, koji proizvodi oko četiri odsto svjetske nafte.

To bi moglo dovesti do smanjenja opskrbe naftom s Bliskog istoka u trenutku kada je ponuda na tržištu gotovo izjednačena s potražnjom, a Saudijska Arabija i Rusija ograničavaju proizvodnju kako bi poduprle cijene.

Od januara 2017., naime, OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene.

- Geopolitička galama i strah od eskalacije neće tako skoro jenjati. U fokusu je zabrinutost za snabdijevanje nakon što su Sjedinjene Države napustile sporazum s Iranom - kaže Norbert Ruker iz švicarske banke Julius Baer.

Procjenjuje se da bi američke sankcije Iranu mogle smanjiti ponudu za više od miliin barela dnevno.

Cijene nafte podržava i duboka ekonomska kriza u Venecueli, izazvana prije nekoliko godina padom cijena nafte, glavnog izvoznog proizvoda zemlje, kao i višegodišnjim lošim upravljanjem, korupcijom i prevelikom javnom potrošnjom.

Venecuelanska vlada ne objavljuje gotovo nikakve podatke, no nezavisne procjene pokazuju da je ekonomija prošle godine pala 14 odsto, a posljednjih mjeseci oštro pada i proizvodnja nafte.

Zbog svega toga, analitičari Barclaysa sada očekuju da će prosječna cijena barela u Londonu ove godine iznositi 70 dolara, a iduće 65 dolara. To je sedam, odnosno pet dolara više nego što su procjenjivali do sada.

Svjetske zalihe sirove nafte i derivata naglo su se smanjile proteklih mjeseci zbog snažne potražnje i ograničene isporuke iz vodećih svjetskih proizvođača.

Trend bi se trebao nastaviti, s obzirom na ljetnu sezonu vožnje i neutralizovati povećanje američke proizvodnje, smatraju analitičari u Bernsteinu.

Zbog toga ni rekordna proizvodnja nafte u SAD-u, koja je nedavno dostigla 10,7 miliona barela dnevno, blizu proizvodnje vodećeg svjetskog proizvođača Rusije, ne može zaustaviti rast cijena nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije