Analize

Crna lista zemalja za pranje novca odbačena jer je prekratka

Crna lista zemalja za pranje novca odbačena jer je prekratka
Crna lista zemalja za pranje novca odbačena jer je prekratka

BRISEL - Parlamentarci Evropske unije odbacili su danas "crnu listu" EU od deset rizičnih zemalja sa aspekta lakšeg pranja novca ili finansiranja terorizma, uz obrazloženje da je lista prekratka i da treba da se proširi i na poreske rajeve, javlja agencija Rojters.

EU je, u nastojanju da presiječe finansiranje terorista poslije napada na redakciju francuskog lista Šarli Ebdo u januaru 2015, usvojila stroža pravila protiv pranja novca i počela da imenuje zemlje sa nedostacima u zakonskoj regulativi koje militantne organizacije mogu da koriste za dolazak do finansijskih sredstva.

Rezolucijom, za koju je glasalo 393 poslanika, protiv koje je bilo 67, a 210 poslanika uzdržano, Evropski parlament je odbacio inoviranu listu uz obrazloženje da je nepotpuna.

Na "crnoj listi" Evropske komisije su Severna Koreja, Iran, Avganistan, Bosna i Hercegovina, Irak, Laos, Sirija, Uganda, Vanuatu i Jemen, a preduzeća sa aktivnostima u tim zemljama su predmet strožih kontrola u Evropi, navodi Rojters.

"U svjetlu nedavnog curenja podataka i otkrivanja pranja novca i poreskih utaja, suludo je što Panama i drugi poreski rajevi za prljavi novac još nisu na crnoj listi Komisije", izjavio je predstavnik stranke Zelenih, Sven Gigold.

Današnje glasanje u Parlamentu poništava posljednji spisak zemalja usvojen u novembru, ali ne utiče na prethodnu "crnu listu" koja je obuhvatila sve navedene zemlje i Gvajanu. Ova latinoamerička zemlja je bila izbrisana iz novog predloga, jer je "zapušila rupe u zakonu" koje su omogućavale pranje novca, dodaje britanska agencija.  

(NN, tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije