Analize

Dobit Pirellija uvećana sedam puta

Dobit Pirellija uvećana sedam puta
Foto: N.N. | Dobit Pirellija uvećana sedam puta

MILANO - Italijanski proizvođać guma Pirelli izvijestio je u ponedjeljak da mu je neto dobit u prvih devet mjeseci ove godine više nego usedmerostručena, izdvajajući prodaju proizvoda u višoj cjenovnoj kategoriji.

U periodu od januara do septembra italijanska kompanija je ostvarila 123,6 miliona evra neto dobiti, u odnosu na 16,7 miliona evra koliko je iznosila u istom periodu prošle godine.

Prihodi su porasli oko devet odsto, na 4,4 milijarde evra.

U Pirelliju navode da je ukupnu prodaju podstakla snažna verzija visokovrijednih proizvoda, čiji su obum i vrijednost porasli 13 odsto u odnosu na prošlu godinu. Taj segment sada čini 58 odsto ukupne prodajekompanije, dok je u prošloj godini njegov udio iznosio 56 odsto.

U cijeloj godini takođe očekuju devet odsto više prihode.

Kompanija sa sjedištem u Milanu proizvodi automobilske gume a pojačano se fokusiraju upravo na visokokvalitetne proizvode.

U oktobru su ponovo uvrstili dionice u kotaciju Milanske berze. Početna vrijednost dionica je u izdanju bila 6,50 evra, čime je kompanija procijenjena na 6,5 ​​milijardi evra. Time se izdanje svrstalo među najvrednije u Evropi u ovoj godini, napomenuli su u Dealogicu.

Dionice kompanije isključene su iz berzne kotacije 2015. godine, nakon što su im China National Chemical Corp (ChemChina) i još neki investitori predali ponudu za preuzimanje.

(seebiz.eu)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije